Lupii ar putea fi relocați pentru a vâna șacalii care atacă turmele de oi și capre din Dobrogea. Șacalii pot fi regăsiți din Banat până în Moldova

Lupii ar putea fi aduși să vâneze șacalii care atacă turmele de oi și capre

Lupii ar putea fi relocați pentru a vâna șacalii care atacă turmele de oi și capre din Dobrogea. Șacalii pot fi regăsiți din Banat până în Moldova

Lupul ar putea fi soluția pentru numărul crescând de șacali care nu ezită să atace, la lumina zilei, turmele de oi și capre. Cu consultarea experților și comunităților locale din zonă, administrația Parcului Național Munţii Măcinului ia în calcul relocarea unei haite de 5-6 lupi pentru controlul populației de șacal auriu, conform stiri.tvr.ro.

Dar și de exemplare de cerb carpatin și lopătar, pentru a asigura necesarul de hrană în sălbăticie.

Atacurile șacalilor au devenit tot mai frecvente în ultimii ani. Prezent inițial în Dobrogea de Sud, șacalul a profitat de campania comunistă de exterminare a lupului din zonele de câmpie și din Delta Dunării. A ajuns astfel să ocupe rolul lupului în lanțul trofic din aceste regiuni.

CITEȘTE ȘI: Un urs care a găsit o cameră de supraveghere în pădure şi-a făcut 400 de selfie-uri

Numărul șacalilor a crescut de 7 ori în ultimii 15 ani. Acum ei pot fi regăsiți din Banat până în Moldova.

Specialiștii de la administrația Parcului Național Munții Măcinului (APNMM) au propus un proiect pilot de reducere naturală a numărului de șacali, prin realocarea în acest parc de a 5-6 lupi din Munții Vrancei.

VIOREL ROŞCA, director Administraţia Parcului Naţional Munţii Măcinului: Soluţia este de a reface lanţul trofic. Nişa ecologică trebuie să cuprindă din nou, acolo unde istoric a existat, ca specie-umbrelă, lupul.

Simpla prezenţă a unei haite de lupi inhibă în special în perioada de împerechere şi reproducere hormonal activitatea şi comportamentul de la împerechere al femelelor de şacal, astfel încât femela de şacal nu va mai face şase, chiar uneori nouă pui, ci doi sau poate niciunul.

Ne-am gândit că, odată cu reintroducerea lupului, să îmbogăţim populaţia de cervide. Cerbul carpatin este prezent în Dobrogea, căpriorul, să reintroducem lopătarul, astfel încât lupul să găsească un paradis în ceea ce priveşte hrana, adăpostul şi reproducerea.

Deocamdată, se va face un studiu, pe o durată de doi ani. Specialiștii promit că nu se va merge mai departe dacă nu se obține sprijinul comunităților locale din zonă. La București, lucrurile se văd altfel decât de pe teren.

VASILE CARNARIU, președinte al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate: Cred că această soluţie nu este viabilă. Mare efect nu are cum să aibă.

Ştim foarte bine că atâta timp cât şacalul sau câinele domestic vor fi o delicatesă pentru acei lupi, trebuie să ne gândim şi la faptul că vor intra şi în gospodăriile populaţiei.

România nu este singura țară care se confruntă cu efectele nocive ale creșterii numărului de șacali. În alte țări, precum Grecia și Spania, reintroducerea lupului a redus efectivele de șacali la cote controlabile.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Lupii ar putea fi relocați pentru a vâna șacalii care atacă turmele de oi și capre din Dobrogea. Șacalii pot fi regăsiți din Banat până în Moldova

  1. In sfirsit, au descoperit specialistii ce era evident !
    Doi ani pt studiu e muuult, sacalii se vor inmulti in continuare necontrolat, dar na, asa e la noi…studii peste studii-platite gras !, Iar de facut ….mai vedem noi….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *