Lumină în Parcul Botanic din Timișoara

otan 2

Contractul pentru extinderea iluminatului public în Parcul Botanic a fost semnat între Primăria Timișoara și ELBI ENERGY PROJECTS SRL la o valoare cu aproape 800.000 de lei mai mică decât cea estimată înainte de licitație. Acest proiect a fost blocat timp de mai bine de un an din cauza contestațiilor depuse la CNSC.

CITEȘTE ȘI: Topul celor mai sigure orașe din lume. Nicio localitate din România nu apare în el

Câștigătoarea contractului a fost desemnată firma ELBI ENERGY PROJECTS SRL, care are la dispoziție 10 luni pentru proiectarea și execuția lucrărilor, garanția fiind de 60 de luni. „Acest proiect a fost complet blocat mai bine de un an de contestații depuse de firmele participante și mă bucur că am reușit, cu ajutorul Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor și al instanțelor de judecată, să desemnăm un câștigător fără a fi nevoiți să reluăm întreaga procedură de licitație, care ne-ar fi costat timp, dar ne-ar fi pus și în pericol să pierdem finanțarea europeană a acestui proiect. Astfel, pentru prima dată, Parcul Botanic din Timișoara va fi iluminat public”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Concret, proiectul prevede instalarea a 219 stâlpi de iluminat public și extinderea sistemului de iluminat pe o lungime de 3.400 de metri liniari. Prin proiect se vor executa următoarele: realizarea unei rețele electrice subterane (LES), alimentarea rețelei electrice nou proiectate, montarea stâlpilor de susținere a corpurilor de iluminat, montarea corpurilor de iluminat pietonal și implementarea unui sistem de telegestiune cu dimming la nivel de punct luminos.

Astfel, va fi redus consumul de energie electrică, va fi realizat un iluminat corect al parcului, adaptat la funcțiunile spațiului public, pentru creșterea confortului și siguranței celor care îl traversează. Valoarea totală a contractului de proiectare și execuție este de 2.082.413,26 lei fără TVA. Valoarea estimată a contractului în momentul scoaterii acestuia la licitație era de 2.841.099, fără TVA.

„Din păcate, în ultimii ani, parcul a pierdut foarte multe dintre speciile care se găseau odată acolo. De aceea acest proiect vrem să devină un nou început pentru Parcul Botanic. Vrem să reparăm Grădina Japoneză, să reabilităm bazinele, care sunt dezafectate de mai mulți ani, și să amenajăm întreaga zonă. Dorim să reintroducem colecțiile de plante care s-au pierdut în decursul anilor pentru ca acest parc să redevină un loc de recreere, dar și de educație, o adevărată Grădină Botanică a Timișoarei”, a mai spus primarul Dominic Fritz.

Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional-Regional 2014-2020, contribuția Primăriei Municipiului Timișoara fiind de doi la sută și reprezentând cofinanțarea acestuia. Data stablită inițial pentru finalizarea proeictului era 31 mai 2021


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *