Lumea sunetelor, redată copiilor

simpozion orl

Foto: Constantin Duma

Peste 100 de medici specialiști în neonatologie, pediatrie și ORL au participat la simpozionul „Hipoacuzia la copil – probleme actuale și de viitor”, organizat de Clinica ORL a Spitalului Municipal din Timișoara, sub coordonarea prof. dr. Mărioara Poenaru.

Auzul reprezintă unul dintre simțurile fundamentale ale omului, iar alterarea funcției auditive produce tulburări în orientarea în mediul înconjurător, dar mai ales dificultăți de comunicare cu semenii.

Surditatea (hipoacuzia) copilului constituie o preocupare aparte a medicinei deoarece, spre deosebire de adult, pierderea de auz suferită la o vârstă fragedă influențează profund și grav formarea intelectuală și psihologică a copilului. Medicina modernă dispune de tratamente pentru redarea auzului copiilor, dar depistarea acestei probleme de sănătate trebuie făcută cât mai precoce, înainte ca surditatea să afecteze capacitatea de a vorbi și de a învăța.

“Discutăm astăzi o problemă foarte importantă, atât pentru medici, cât şi pentru copii. Hipoacuzia este o problemă care trebuie diagnosticată corect, pentru a fi tratată corect.

Sunt mai multe tipuri de hipoacuzii şi mai multe cauze, de aceea am invitat neonatologi, pediatri şi ORL-işti, fiindcă doar munca în echipă poate să ne ajute la un diagnostic cât mai precoce şi la rezolvarea acestei probleme de sănătate la copil cât mai devreme, fiindcă atunci el trebuie integrat, trebuie să meargă la grădiniţă, la şcoală, să aibă un limbaj care să îi permită o comunicare la nivelul vârstei pe care o are.

La maternităţile din Timişoara, nou-născuții sunt supuşi unui screening, iar când copiii ies din maternitate se ştie dacă ei aud sau nu. Dacă nu aud există teste speciale care se pot face fie în compartimentul de neonatologie, fie la noi în clinică, până la vârsta de şase luni. Dacă până la vârsta de şase luni copilul tot nu aude, se poate adresa Clinicii ORL, unde există toată aparatura necesară pentru a se putea stabili foarte clar tipul de hipoacuzie, care poate fi uşoară, medie sau acută.

Atunci se stabilește dacă trebuie trecut pe lista de implant. Implantul cohlear este acordat gratuit de către Ministerul Sănătăţii, iar dacă sunt mai multe cazuri, copilul este trecut pe o listă de aşteptare. Toate implanturile cohleare sunt gratuite, la fel și testele, și toată asistența acordată, fiind cuprinse într-un program național de sănătate”, explică prof. dr. Mărioara Poenaru.

În Clinica ORL din Timișoara există toată aparatura necesară atât pentru testare și pentru intervențiile de montare a implantelor cohleare, cât și pentru reglarea ulterioară a acestor mici dispozitive, în așa fel încât să se obțină rezultate optime.

În programul național de implant cohlear mai sunt incluse centrele de la Iași, Cluj și București, dar părinții trebuie să țină cont că este necesar să se mai prezinte cu micuții la consultări și verificări periodice.

 

„Mă joc pe afară cu prietenele mele”

Aceasta este o propoziție pe care Sara nu ar fi putut să o pronunțe dacă nu ar fi avut implantul cohlear montat la Clinica ORL din Timișoara. „La doi ani și jumătate am fost la Reșița, la un medic ORL, i-a pus un aparat auditiv și m-a trimis la Timișoara. Fata nu vorbea, doar scotea sunete. Se uita pe buzele noastre și făcea ce-i ziceam, doar așa ne înțelegea. Acum are șapte ani, vorbește, dar facem în continuare logopedie. La toamnă merge la școală”, povestește mama Sarei din Bocșa.

Fetița și-a cam pierdut răbdarea printre atâția oameni mari și ar vrea să se întoarcă acasă, la joacă. Doar argumentele doctoriței Delia Traleș, cea care s-a ocupat de ea de cum a venit în clinică, o mai îmbunează.

Andrei are cinci ani și este dintr-o localitate a județului Gorj. „A făcut un tratament cu gentamicină când a fost mic și nu a mai auzit. Strigam la el și nu mă auzea, era foarte supărat când se uita la televizor și nu înțelegea ce se întâmplă”, povestește mama băiatului, care o ține strâns de mână, dar se uită curios la camera de filmat.

Mama e mulțumită, copilul ei vorbește foarte bine și poate sta în rând cu ceilalți de vârsta lui. Cei mici și medicii de lângă ei dau o speranță că și la noi, în tot noianul de rele și ciudățenii, se pot întâmpla lucruri bune, cum ar fi ca lumea bogată a sunetelor să le fie redată copiilor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *