Lucruri pe care nu le știai despre Timișoara

timisoara 114

Timișoara sau „Mica Vienă”, după cum mai este cunoscut acest oraș, este un loc magnific. Mulți spun că s-au îndrăgostit iremediabil după o vizită aici, dar gusturile diferă de la persoană la persoană. Un lucru este cert totuși, orașul din partea de vest rămâne un important centru cultural, cu o arhitectură impresionantă. Chiar dacă ai vizitat acest oraș până acum sau nu, este destul de greu să cunoști toate secretele pe care le ascunde. Citește în continuare pentru a afla câteva lucruri interesante despre Timișoara.

Primul oraș la iluminat stradal

Locuitorii din Timișoara se pot mândri cu faptul că orașul lor natal a fost primul din Europa care a introdus sistemul de iluminat stradal. La nivel global, New York a avut parte de aceeași realizare. Toate acestea se întâmplau în anul 1884.

Acest an are o mare însemnătate pentru timișoreni. Atunci, pe malul râului Bega au fost instalate 731 de lămpi care aveau ca scop iluminatul electric. Pentru acest lucru s-au folosit lămpi cu filament de cărbune. Pe parcursul a 59 de kilometri oamenii se puteau plimba în voie chiar și după lăsarea serii.

Până în anul 1887 s-a folosit exclusiv centrala electrică. Mai apoi aceasta din urmă a furnizat energie și particularilor.

Clădirile sunt încărcate de istorie

Un alt lucru interesant pe care nu multă lume îl cunoaște sau nu și-l amintește la fel de bine este că pe unul dintre marile bulevarde se afla cazinoul Iosefin. Construit în anul 1903 pe baza proiectului unui arhitect din Budapesta, clădirea impozantă rămâne în picioare chiar și în zilele noastre.

Balconul care stă deasupra intrării era un loc interesant de relaxare. Multă lume nu este conștientă de faptul că acest loc a introdus conceptul de „ora cinci”, lucru inspirat de cultura britanică. Acesta era un loc elegant în care nu toată lumea avea acces. Doar câteva persoane bogate se puteau întâlni aici pentru a lua parte la activități ale minții, pentru a bea ceai, a citi ziare sau a juca diverse jocuri de cărți.

Timișoara este supranumită „Mica Vienă”

Timișoara este adesea comparat cu Viena datorită mai multor aspecte. Vestigiile istorice și clădirile care datează din secolul al XVIII-lea sunt câteva dintre motivele care au inspirat această denumire.

În Timișoara poți vizita o mulțime de parcuri, grădini și muzee valoroase. În plus, acest oraș este bogat în biserici și sinagogi, fapt care atestă bogata influență culturală. Cultura se împletește în mod armonios cu viața de noapte din centrul istoric al orașului.

Capitala Banatului poate fi un popas excelent înainte de o călătorie înspre Europa de vest, însă această călătorie va dovedi că titulatura este una potrivită.

Primul oraș cu tramvai

tramvai 13

În urmă cu peste 150 de ani aici pornea primul Tramvai din România. Acest lucru se întâmpla bineînțeles, la Timișoara. Spre deosebire de tramvaiele moderne din prezent, acest mijloc de transport era tras de cai.

Un grup de persoane influente de la acea vreme, împreună cu primarul au pus la cale un plan pentru orașul de pe malul Begăi. Aceștia și-au dorit inaugurarea unei linii de tramvai. Zis și făcut. În anul 1868 au înființat deja o companie  care se numea „Societatea de Tramvai cu Cale Ferată din Timișoara”.

Primele lucrări au început în urma avizului primit de la Ministerul Lucrărilor Publice din Budapesta. Capătul de linie era Gara Centrală și se termina în cartierul Fabric. Pentru a fi posibilă parcurgerea a celor 7000 de metri s-a lucrat timp de un an la această linie.

Prima fabrică de chibrituri

Timișoara nu este cunoscută doar pentru fabrica de bere pe care toată lumea o cunoaște în prezent; acum ceva timp aici se înființa prima fabrică de chibrituri din Ardeal și Banat.

Activitatea fabricii s-a întins pe o perioadă de 80 de ani. După aceea, utilajele au fost transferate la filiala din Brăila, loc în care s-au pus bazele unei fabrici moderne.

În zilele noastre mai există doar coșul fabricii care are inscripționat cuvintele „fabrică de chibrituri” în limba maghiară.

Totodată, aici se fabricau și creme pentru lustruit arme și ghete, unsoare de căruță și albăstrală pentru rufe, în ciuda numelui fabricii.

Chiar dacă ești timișorean sau doar ai vizitat acest oraș de câteva ori, cu siguranță nu ai cum să cunoști toate „misterele” pe care acest oraș le ascunde.

Foto: Adrian Frenţescu


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Lucruri pe care nu le știai despre Timișoara

  1. La arhitectură este”mica Viena”dar în rest cu Fritz este jalnică din multe puncte de vedere, mai avem noroc cu Iulius Mall că a amenajat frumos 
    Parcurile sunt mizerabile, iarba netaiată, jardiniere goale ecc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *