“Lucruri care dor – poveştile unor familii transnaţionale”

titelbild lHRH4F

Spațiul Faber, situat pe Splaiul Peneș Curcanul nr 4-5 Timișoara, găzduiește expoziția ‘’Lucruri care dor – Bitter ThingsPovești și amintiri ale unor familii transnaționale’’.

CITEȘTE ȘI: Sute de mii de români spun adio contoarelor clasice și primesc unele inteligente pentru a-și eficientiza consumul de energie electrică

Acesta este un proiect expoziţional bazat pe cercetare, creat de bi’bak, care explorează impactul migraţiei de muncă asupra noţiunilor de maternitate şi familie, din perspectiva unor lucrătoare migrante şi a copiilor lăsaţi în urmă. Instalaţia preia experienţe ale unor familii transnaţionale din prezent şi din trecut ca punct de pornire, legând poveşti de obiecte care au jucat un rol central în cadrul familiilor. La nivel global, migraţia de muncă creează noi modele ale familiei transnaţionale, care în ciuda distanţelor geografice se străduiește să menţină contactul între membri. În perioada acordurilor de angajare a anilor ‘60, mulţi părinţi au fost nevoiţi să-şi lase copiii în urmă, deoarece orele de muncă făceau imposibilă îngrijirea lor.

În ziua de azi, lucrătorii migranţi din Europa de Est sunt cei care, în marea lor majoritate, îşi lasă familiile în urmă pentru a câștiga bani în ţări mai dezvoltate. Turcia, ca fostă ţară a emigrării, a devenit acum la rândul său o destinaţie pentru mulţi lucrători din Europa de Est, Caucaz sau regiunea Asiei Centrale, mai ales în sectorul de menaj şi îngrijire a copiilor. Cum se va redefini relaţia dintre părinţi şi copii acum, când cadourile sau sprijinul financiar iau locul experienţei comune? Atunci când apropierea fizică este surclasată de Skype sau WhatsApp? Ce fel de impact au toate acestea asupra copiilor şi părinţilor? <> trasează atitudini legate de aceste teme, plecând de la anii ‘60 şi ajungând în prezent.

Expoziția poate fi vizitată la Faber, în perioada 23 octombrie – 4 decembrie, de luni până vineri, în intervalul 16 -20, și sâmbătă, între orele 13-17. Vizitarea expoziției se face doar cu rezervare și cu respectarea tuturor regulilor de protecție împotriva Covid-19. Expoziția <> este prezentată în Timișoara în cadrul proiectului <<Cămine în staționare – Stationary Fireplaces>>, organizat de Asociația Prin Banat. Proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Timișoara și Institut für Auslandsbeziehungen (ifa), în parteneriat cu Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și Centrul Cultural German Timișoara”, anunţă organizatorii expoziţiei de la Faber


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *