Lucrări de reprofilare pe râul Moraviţa

Moravita

Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) este aproape de finalizarea lucrării hidrotehnice “Decolmatare şi reprofilare curs Moraviţa”, lucrare efectuată în regie proprie, având valoarea totală de 98.675 lei.

Până în acest moment s-a realizat circa 80% din totalul lucrărilor de amenajare a albiei.

Lucrarea a fost necesară deoarece albia Moraviţei nu mai asigura preluarea debitelor mari din perioadele cu ploi abundente, datorită colmatării şi a vegetaţiei arborescente care au creat blocaje în albie. Această capacitate redusă de preluare şi tranzitare a debitelor maxime prin albia minoră a cursului de apă este una dintre cauzele producerii inundaţiilor în zonă.

Lucrările au început în luna iunie a anului trecut, pe tronsonul Şemlacul Mare – Şemlacul Mic şi în zona localităţii Moraviţa. S-au executat lucrări de amenajare a albiei: terasamente, decolmatări de albie, defrişări de vegetaţie arborescentă pe o lungime de 13,4 km. Se lucrează cu un excavator Yuchai şi un buldozer Komatsu, de către angajaţii Sistemului Hidrotehnic Timiş (ABA Banat). Au mai rămas de executat lucrări pe încă 3 km, care vor fi realizaţi în cursului trimestrului III al anului în curs. Valoarea lucrărilor executate până în acest moment este de 78.940 lei.

Lucrările de regularizare a cursului de apă Moraviţa pe tronsonul Şemlacul Mare – Şemlacul Mic şi în zona localităţii Moraviţa vor contribui la creşterea gradului de protecţie a populaţiei şi punerea în siguranţă a obiectivelor socio-economice din aria localităţilor Şemlacu Mare, Şemlacu Mic, Moraviţa, Percosova, Butin şi Dejan.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns