Lovitură dură pentru clienții BCR

legea darii in plata

Lovitură dură pentru clienții BCR. Printr-o circulară trimisă clienţilor care au notificat de intenţia că vor să dea în plată, BCR anunţă că la finalul procedurilor, banca îi va raporta Biroului de Credit şi implicit şi Centralei Riscului de Credit din BNR.

Avocaţii suţin că este o procedură ilegală, banca spune că raportarea la Biroul de Credit este legală. La mijloc se pare că este vorba de o formulare ambiguă a avocaţilor băncii, care ar permite la final o poziţionare cât mai corectă a băncii, indiferent de eventualele surprize legislative sau procese în instanţe, informează economica.net.

BCR a precizat într-un răspuns trimis unui debitor bun platnic (conform avocatului Adrian Cuculis) faptul că „informaţia cu privire la înregistrarea în Biroul de Credit SA a operaţiunii de închidere cont de credit prin darea în plată reprezintă o informaţie negativă în sensul prevederilor Deciziei ANSPDCP nr. 105/2007 cu privire la prelucrările de date cu caracter personal efectuate în sistemul de evidenţă de tipul birourilor de credit, dar nu reprezintă un criteriu în sine eliminatoriu în vederea accesării unor noi produse de creditare”.

„Dacă legea dării în plată permite să dau în plată, închiderea contului final ca urmare a acestei proceduri de dare în plată nu poate să atragă o consecinţă negativă de notare în biroul de credit, fiindcă lipsa oricărei plăţi făcute către bancă a fost ca urmare a unei dispoziţii legale şi nu ca o încălcare a condiţiilor contractuale”, spune avocatul Adrian Cuculis pentru Economica.net.

Într-adevăr, specialul derogă de la sistemul general, adică legea 77 se aplică cu prioritate faţă de legea generală de notificare în Biroul de Credit şi Centrala Riscurilor de Credit. Dar, aşa cum explică avocatul Bogdan Dumitru, s-ar putea să avem de-a face cu o formulare echivocă, chiar hazardată a băncii care nu ştie exact cum să se poziţioneze în acest moment.

Sursa: stiripesurse.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Lovitură dură pentru clienții BCR

  1. Oamenii sunt prosti. Daca toti salariatii ar solicita la locurile de munca să li se de-a salariul in mană si nu prin banca, să vezi atunci ce ar face banditii ăstia. De alfel există o decizie a CC prin care nu este interzis să primesti banii proveniti din salariu in mână.

Lasă un răspuns