Locurile de joacă din Timiș, un adevărat pericol public

joaca 3

Părinții trebuie să acorde o mare atenție atunci când își duc copiii în locurile de joacă amenajate în județul Timiș. Experții susțin că multe echipamente nu sunt conforme din punct de vedere tehnic, iar cerințelor esențiale de securitate nu sunt îndeplinite.

Mai mult, unele echipamente de joacă sunt rupte, ciobite sau ruginite punând în pericol integritalea fizică a celor mici.

”Am fost cu fetița în mai multe locuri de joacă din zona de nord a Timișoarei. Am găsit tobogane rupte, cu materialul extrem de uzat încât prezenta găuri în partea de jos a pantei de coborâre. Pe Strada Boemiei, două tobogane erau nefuncționale, fiind interzisă utilizarea lor. Un alt tobogan care era în uz prezenta scânduri lipsă la treptele de urcare, iar în unele porțiuni erau ieșite în afară cuie ruginite”, ne-a declarat o timișoreancă, mama unei fetițe de cinci ani.

Astfel de nereguli au intrat în atenția inspectorilor de la Protecţia Consumatorilor care desfășurat, în perioada 18 iunie – 2 iulie, o serie de acţiuni de control care au vizat respectarea prevederilor legale în exploatarea locurilor de joacă pentru copii, fiind luați la puricat nu mai puțin de 275 de operatori economici din toată țara. În urma verificărilor, s-au aplicat peste o sută de avertismente și 65 de amenzi contravenţionale în valoare de 324.000 de lei, iar în 70 de cazuri a fost dispusă măsura de oprire temporară a presării serviciului până la remedierea neconformităţilor constatate. La trei dintre operatorii economici controlaţi, s-au dispus sancţiuni complementare, respectiv interzicerea utilizării echipamentelor de agrement amplasate pe spaţiile de joacă până la eliminarea deficienţelor constatate și măsura opririi definitive de la exploatare a unor echipamente cu probleme la rampele de acces și paviment, până la remedierea defecțiunilor, evaluarea conformității acestora și emiterea unui certificat de conformitate de către un organism de certificare.

CITEȘTE ȘI:  Corul de copii Cantanti din Timișoara, medaliat cu aur în Grecia

”De-a v-ați ascunselea”… cu riscurile aferente

Inspectorii de la Protecția consumatorilor au verificat calitatea serviciilor prestate în spaţii de joacă și au contatat lipsa afişării denumirii unităţii, a Codului unic de înregistrare la Registrul Comerţului din care să rezulte obiectul/obiectele de activitate ale societăţii pentru care este autorizată să funcţioneze şi a programului de funcţionare.

Astfel de nereguli au fost prezente în judeţele Prahova, Maramureş, Sălaj, Giurgiu, Teleorman, Mehedinţi, Alba, Mureş, Botoşani, Vaslui şi Constanţa. De asemenea, în ceea ce privește respectarea prevederilor legale referitoare la spaţiile de joacă – HG nr. 435/ 2010 privind conformitatea din punct de vedere tehnic a echipamentelor şi respectarea cerinţelor esenţiale de securitate, autoritățile susțin că sunt deficienţe și în această privinţă constatate cu prilejul verificării parcurilor de joacă din judeţul Timiș, dar şi la alte locuri pentru copii din judeţele Hunedoara, Cluj, Braşov, Covasna, Mureş, Sibiu, Satu Mare, Prahova, Argeş, Călăraşi, Sălaj, Neamţ, Ilfov, Vaslui, Caraş-Severin, Galaţi, Tulcea, Gorj, Vâlcea, Giurgiu, Bihor, Satu Mare, Constanţa şi Maramureş.

”Controlul a depistat echipamentele de agrement rupte, cu elemente sparte, ciobite, frânghii rupte, podeţe cu dale din lemn putrezite sau lipsă, cuie ruginite etc., elemente menite a pune în pericol integritatea utilizatorilor, respectiv a copiilor, în judeţele Timiș, Arad, Mehedinţi, Argeş, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Prahova, Teleorman, Braşov, Vrancea, Buzău, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Bacău, Neamţ şi municipiul Bucureşti. Alte aspecte constatate la faţa locului (liste cu tarife aşezate în locuri greu accesibile sau fiind greu lizibile, toalete ecologice neigienizate, lipsa afişării regulamentului de funcţionare a locului de joacă etc.), în judeţele Bacău, Arad, Prahova, Dolj, Galaţi, Buzău, Satu Mare şi municipiul Bucureşti”, au precizat reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

În Timișoara, boschetarii și bețivii ”animă” parcurile

În Timișoara, polițiștii locali acționează în ultima perioadă în parcurile din oraș, pentru asigurarea unui climat de liniște și siguranță pentru cetățeni, pentru prevenirea actelor de distrugere a bunurilor publice, pentru verificarea respectării actelor normative în vigoare referitoare la plimbarea câinilor cu lesă, și cu botniță în cazul celor periculoși, strângerea resturilor fiziologice după aceștia, verificarea și luarea măsurilor în ceea ce privește starea de curățenie, luarea măsurilor legale în cazul persoanelor fără adăpost care se aciuează în parcuri, a persanelor care fac gălăgie, consumă alcool, dar și a conducătorilor auto care opresc sau staționează în perimetrele parcurilor, pe alei sau pe spațiile verzi.

Aceste acțiuni vin ca urmare a sesizărilor primite de la cetățeni, dar și ca urmare a constatărilor efectuate de polițiștii locali cu ocazia participării la acțiunile pe cartiere. Astfel, pe lângă patrulările zilnice în Parcul Copiilor, se asigură ciclic și prezența prin patrule în Parcurile Dacia, Bucovina și Cugir.

”În ultimele două săptămâni, au fost aplicate un număr de 98 sancțiuni contravenționale, fiind depistate și preluate de către polițiștii locali pentru a fi predate la serviciile sociale 21 de persoane fără adăpost. Cele mai multe probleme sunt legate de persoanele care consumă alcool, fac scandal, aruncă resturi alimentare și nealimentare pe jos. Există însă și cazuri de deteriorări sau distrugeri ale bunurilor publice. Spre exemplu, polițiștii locali au depistat recent trei tineri care dădeau cu picioarele în coșurile de gunoi din Parcul Copiilor, răsturnându-le. Aceștia au fost sancționați conform HCL 371/2007”, au precizat reprezentanții Poliției Locale Timișoara.

Oamenii legii vor acționa în continuare în parcurile menționate, iar dacă situația o impune va extinde patrulările și în alte parcuri, în condițiile în care, pe timp de vară, numărul persoanelor care frecventează astfel de locații este tot mai mare. Polițiștii locali le atrag atenția celor certați cu regulile să respecte legislația în vigoare pentru a evita sancționarea dar și pentru a nu crea disconfort celorlalți timișoreni care merg în parcuri pentru a se relaxa.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *