Locul I și medalie de aur la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică, pentru Alexandru Kelemen de la Liceul Teoretic ”G. Moisil” din Timișoara

Locul I și medalie de aur la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică, pentru Alexandru Kelemen de la Liceul Teoretic ”G. Moisil” din Timișoara

Locul I și medalie de aur la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică, pentru Alexandru Kelemen de la Liceul Teoretic ”G. Moisil” din Timișoara

Alexandru Kelemen, elev în clasa a VIII-a la Liceul Teoretic ”G. Moisil” din Timișoara, a obținut locul I și medalia de aur la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică 2024, desfășurată la Iași, în perioada 24-29 mai.

În cadrul acestei competiții cu două secțiuni – pentru juniori și seniori -, elevii calificați la etapa națională au susținut patru probe, una teoretică și trei practice (analiza de date, harta mută și proba observațională).

Alexandru este, de asemenea, olimpic la informatică, fizică și matematică, fiind medaliat cu bronz, în urmă cu o lună, la etapa națională a olimpiadei de matematică. La olimpiada de informatică de anul acesta nu a participat, din cauza faptului că s-a suprapus cu cea de fizică, unde a obținut medalie de argint și locul 9 pe țară.

Astronomia și astrofizica nu sunt discipline care se studiază la școală, pregătirea tinerilor pentru această olimpiadă realizându-se individual.

”Astronomia nu se bazează doar pe fizică. Sunt multe lucruri în plus. Am învățat singur, din cărți, de pe internet, dar și din subiectele din anii trecuți.

Anul trecut, după rezultatele de la națională (locul IV și medalie de argint) și de la baraj, părinții mi-au luat un telescop și așa am putut să mă pregătesc mai bine pentru proba observațională”, spune Alexandru, care, atunci când nu se pregătește pentru școală sau pentru competiții, se relaxează cântând la pian.

”Cânt la pian de la vârsta de 5 ani. Îmi place foarte mult. Am unul acasă, cânt și melodii clasice, dar și melodii din filme”, a adăugat tânărul.

Modelul inspirațional al lui Alexandru este Vlad Oros, olimpicul briliant al României, pe care l-a întâlnit și acum, la Iași.

olimpiada 1 2

Fostul elev de la ”Moisil” a fost prezent anul acesta la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică, dar nu în calitate de participant (fiind deja student la MIT – SUA), ci pentru a încuraja participanții și în mod special echipa elevilor timișeni.

”Vlad este un model pentru mine, a fost cel mai bun olimpic al României, dar este și foarte modest. Am fost anul trecut la olimpiada națională împreună cu el, l-am întâlnit și anul acesta.

CITEȘTE ȘI: Activități de 1 Iunie, pregătite de UPT și UVT pentru copii

A fost foarte drăguț cu mine. Este foarte modest și, din punctul meu de vedere, cel mai bun român care a participat la olimpiade și care a avut asemenea rezultate”, a conchis Alexandru.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *