Locul binecuvântat de Dumnezeu unde se întâmplă miracole şi în care te întorci mereu cu smerenie

manastirea partos 1

Sunt locuri binecuvântate de Dumnezeu, în care te întorci mereu cu smerenie, pentru a-ţi găsi pacea şi liniştea interioară şi, nu în ultimul rând, pentru a te redescoperi ca om. Un asemenea spaţiu, plin de spiritualitate, este mănăstirea de la Partoş.

E suficient să te opreşti doar pentru câteva clipe în bisericuţa veche, unde se află mormântul Sfântului Iosif cel Nou de la Partoş, şi imediat te simţi încărcat de energie benefică. Explicaţia stă, poate, în intensitatea rugăciunilor spuse acolo sau în credinţa de neclintit a credincioşilor şi a stareţului Varlaam.

Cuvântul ieromonahului, smerenia acestuia şi dragostea faţă de aproape au găsit mereu cel mai drept drum spre inimile credincioşilor. Sute de timişoreni vin în fiecare weekend la mănăstire să caute alinare, pentru că ei ştiu că rugăciunea este leacul tămăduitor care îi ajută să-şi regăsească pacea.

Mulţi dintre credincioşi sunt oameni tineri. Ei vin să fie mai aproape de Dumnezeu, dar şi să-l asculte pe stareţul Varlaam, care a rânduit lucrurile pentru a sluji pentru oameni, dar şi pentru a-i asculta. După Sfânta Liturghie, apropiaţii lăcaşului de cult care doresc să adâncească cuvântul lui Dumnezeu, participă la Şcoala de duminică. Apoi, ieromonahul se întâlneşte, pe rând, cu credincioşii şi le ascultă problemele, oferindu-le şi sfaturi.

varlaam„De multe ori, oamenii se întorc în Timişoara spre seară. Vin la noi şi se simt bine”, ne-a spus stareţul Varlaam. Mulţi dintre cei care vin aici aduc ajutoare pentru credincioşii din Partoş care au o situaţie materială precară.

Proiectul „Bucătăria pe roţi” se derulează de ceva vreme, şi are succes. 14 familii nevoiaşe din zonă primesc, de două ori pe săptămână, hrană caldă şi alimente, ceea ce reprezintă un ajutor important pentru membrii acestora. La sfârşitul anului trecut, a luat fiinţă un nou proiect, numit „Naşii sociali”, prin care două familii din Timişoara se îngrijesc de nevoile unei familii nevoiaşe din Partoş, oferindu-i hrană, medicamente şi lemne.

Cantină socială

Lângă biblioteca mănăstirii există o clădire care a fost, recent, achiziţionată şi pe care stareţul Varlaam vrea să o transforme într-o cantină socială. Ieromonahul a fost asigurat că va primi sprijinul unui mare lanţ de hipermarketuri, care va întocmi un proiect pentru a accesa fonduri europene pentru acest demers.

Miracolele de la Partoş

Se spune că oricine vine cu credinţă la mănăstirea Partoş şi se roagă din tot sufletul va fi ajutat de Dumnezeu. Chiar stareţul Varlaam a asistat la miracole, exemplificând cu un pacient al renumitului medic Irinel Popescu, bolnav de cancer în stadiu terminal. „A venit la noi, s-a rugat la sfântul mormânt, iar după un timp, când s-a dus la Bucureşti, la control, omul era vindecat”, ne-a spus ieromonahul. În finalul discuţiei cu stareţul mănăstirii, acesta a mărturisit: „Cea mai mare minune pe care o facem este schimbarea inimilor credincioşilor”.

Pagini de istorie

Aflată pe teritoriul comunei Banloc, mănăstirea de călugări de la Partoş a fost întemeiată în secolul al XIII-lea. Actuala biserică datează din anii 1750–1753. În 1653, mitropolitul Iosif s-a retras la mănăstirea Partoş, unde a mai trăit încă trei ani.

Legenda spune că în momentul adormirii sale, clopotele mănăstirii au început să bată fără să le tragă cineva. Trupul mitropolitului a fost aşezat într-un mormânt zidit în naosul bisericii. În 28 februarie 1950, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât trecerea în rândul sfinţilor a mitropolitului Iosif, stabilindu-se ca dată de cinstire a sfântului ziua de 15 septembrie.

Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş pe data de 7 octombrie 1956, când moaştele sale au fost aduse din mănăstirea Partoş şi aşezate în Catedrala Mitropolitană a Timişoarei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *