Locuitorii unor comune timişene duc lupte grele cu porcii mistreți

teren 2

Într-o comună din sudul județului Timiș, de câțiva ani, localnicii nu mai plantează porumb, din cauza porcilor mistreți care distrug culturile. În estul județului, într-o altă comună, aceeași problemă are o altă rezolvare: acolo, sătenii au ales calea… gardului electrificat, pentru a-și apăra terenurile de porcii mistreți.

La Banloc, de câțiva ani, nu se mai cultivă toate pământurile arabile, pentru că localnicii au locuri de muncă, iar timpul nu le mai permite. Acolo, însă, unde se mai lucrează terenul, s-a renunțat la cultura de porumb din cauza porcilor mistreți care fac ravagii. Rezidenții au decis că este mai rentabil să cultive rapiță, fiind aproape la același preț cu grâul și mult mai căutată.

Porcii mistreți nu sunt singurii care umblă pe la marginea satului în căutare de hrană, pentru că Banlocul se poate lăuda și cu animale… de import. Lupul de stuf (șacalul) a venit de câțiva ani de la vecinii bulgari și s-a adaptat destul de bine, punând probleme timișenilor. Și unele păsări au trecut frontiera din Serbia, problema însă este că acestea sunt purtătoare de boli care se pot transmite la animalele domestice.

Prin pădurile din preajma comunei mai pot fi zărite, spune viceprimarul localității, Florin Jurchita, vreo sută de exemplare de cerb carpatin, mistreți, pisici sălbatice, vidre și bursuci.

În estul județului, în comuna Ghizela, porcii mistreți preferă nu doar porumbul, ci și… alunele de pădure (zona fiind cultivată pe suprafețe mari de o firmă privată).

Pentru a-și apăra culturile de atacul porcilor mistreți, localnicii au preferat să monteze garduri electrificate, iar reprezentanții firmelor au optat pentru cele simple, fără curent electric, însă porcii mistreți reușesc adesea să le sară.

Și în comuna Secaș se întâlnește această problemă a daunelor făcute de animalele sălbatice, însă acolo, prea puține mai sunt terenurile cultivate.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *