Localități din Banat lovite de furtuni și inundații. Avertizarea meteo, încă în vigoare

inundatii 14

Efectele vremii nefavorabile din ultimele 24 de ore, manifestată prin averse torenţiale, scurgeri importante de pe versanţi, inundaţii locale au afectat 18 localităţi, inclusiv din zona de vest a țării.

Au fost afectate  judeţele Arad, Bihor, Buzău, Caraş-Severin, Harghita, Maramureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Vâlcea, precum şi municipiul Bucureşti, informează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, citat de agerpress.ro

„În toate zonele afectate, pompieri au acţionat cu motopompe pentru extragerea apei acumulate în 91 de locuinţe, curţi şi subsoluri. Totodată, salvatorii au intervenit pentru degajarea a 23 copaci căzuţi pe carosabil şi autoturisme, precum şi pentru înlăturarea a 2 schele de construcţie desprinse din cauza vântului puternic. Din cauza unei ruperi de nori, în localitatea Săpânţa din judeţul Maramureş, au fost inundate mai multe gospodării. Întrucât nivelul apei din gospodărie era crescut, o persoană cu probleme medicale a fost evacuată temporar la rude”, relatează precizarea IGSU.

CITESTE SI: Timişoreni revoltaţi pentru că unele supermarketuri din oraş nu au grupuri sanitare

Deşi în cursul zilei de vineri şi noaptea trecută au fost emise peste 70 de atenţionări şi avertizări hidro-meteorologice de fenomene severe, nu au fost înregistrate situaţii extreme care să se soldeze cu victime. Pentru avertizarea timpurie a populaţiei din localităţile aflate sub incidenţa codurilor portocaliu şi chiar roşu de fenomene severe, IGSU a transmis în cursul zilei de ieri 19 mesaje cu măsuri preventive prin sistemul RO Alert, menţionează sursa citată.

Astăzi, toată ţara se află sub prognoză de instabilitate atmosferică accentuată şi averse, iar peste 4.900 pompieri din inspectoratele pentru situaţii de urgenţă rămân mobilizaţi pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în zonele unde se pot produce situaţii de urgenţă, menţionează informarea IGSU.

Pentru evitarea producerii unor evenimente care să îi pună în pericol, li se recomandă cetăţenilor ca pe timpul manifestării vântului puternic şi căderilor de grindină, să rămână în spaţii închise care le asigură protecţia. Totodată, pentru limitarea posibilelor pagube generate de aceste fenomene periculoase, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns