Localitatea din vestul ţării construită acum 200 de ani cu străzile perfect drepte

strada Secusigiu

Foto: Bogdan Iancu

O localitate din vestul ţării a fost gândită având toate străzile perfect drepte, cu casele aliniate de o parte şi de alta a axei drumului. Această geografie, de acum 200 de ani, se mai păstrează astăzi doar parţial.

Dacă privim imaginile de pe Google Earth vedem că majoritatea străzilor din localitatea Secusigiu sunt drepte, iar cele care le intersectează sunt perfect perpendiculare. Din acest tipar, specific localităţilor din Banat, ies anumite străzi de la marginea localităţii, acolo unde, după Primul Război Mondial şi pe vremea regimului comunist, au fost făcute anumite modificări.

Geografia acestor străzi se datorează împărătesei Imperiului Habsburgic, Maria Tereza, şi fiului ei, Iosif al II-lea. „Iosif al II-lea, fiul împărătesei Maria Tereza, a efectuat trei vizite în Banat: la sfârşitul primăverii anului 1768, în vara anului 1770 şi în primăvara anului 1773.

După prima vizită pe care a făcut-o în calitate de coregent, Iosif al II-lea a instituit o echipă compusă din 42 de cartografi, coordonată de către locotenent-colonelui Philipp von Elmpt, care în intervalul 1769-1772 va cartografia întreg Banatul.

Secusigiu

Foto:  Google Earth

Harta, realizată în 208 secţiuni, la o scară de 1:28.000, a reprezentat o lucrare ştiinţifică – prima de această amploare în Banat – deosebit de necesară atât pentru sistematizarea teritoriului, cât şi pentru inventarierea terenurilor agricole şi forestiere”, spune istoricul arădean Doru Sinaci.

Această măsură funciară, bazată pe măsurători, studii şi hărţi topografice, a condus la sistematizarea satelor din zona Banatului, inclusiv a localităţii Secusigiu, atât în ceea ce priveşte intravilanul localităţilor, cât şi terenurile agricole sau forestiere aferente.

Satele sistematizate, cum este şi cazul Secusigiului cu uliţele drepte, casele aliniate de-o parte şi de alta a axei drumului, cu şanţuri pluviale, se remarcă şi azi prin ceea ce arhitecţii numesc echilibrul estetic terezian şi josefin.

Acest echilibru a fost puţin stricat după Primul Război Mondial, atunci când au fost date locuri de case la marginea localităţii Secusigiu. Acestea au fost ridicate după placul celor care le deţineau, iar aliniamentul a fost astfel stricat.

Citeşte continuarea pe adevarul.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

9 thoughts on “Localitatea din vestul ţării construită acum 200 de ani cu străzile perfect drepte

  1. O gramada de localități sunt asa, de fapt cele care nu au străzile drepte si perpendiculare sunt exceptia. Nu înțeleg de ce este mai speciala localitatea aici aleasa

  2. Localitatea Liebling s-a format prin colonizarea germanilor (şvabi) din Pfalz şi Nurnberg, sub Iosif al II-lea, colonizarea josefină, în perioada 1782 -1787, când a avut loc cea de-a treia migraţie de şvabi în Banat. Documentele vremii consemnează anul 1786 ca dată a înfiinţării mai multor localităţi în Banat, printre care şi Liebling, iar din apropiere, Bacova şi Tormac.
    Si la Liebling, configuraţia localităţii a rămas aceeaşi de-a lungul anilor: o stradă principală, astăzi şi drum judeţean, străbate satul, împărţindu-l în două, de la care pornesc şapte străzi transversale, perpendiculare pe strada principală, situate la distanţe egale una de alta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *