Liz Truss va fi noul prim-ministru al Marii Britanii. Ea a câștigat șefia Partidului Conservator

Liz Truss va fi noul prim-ministru al Marii Britanii. Ea a câștigat șefia Partidului Conservator

Liz Truss va fi noul prim-ministru al Marii Britanii. Ea a câștigat șefia Partidului Conservator

Liz Truss, actualul ministru britanic de Externe și, totodată, ministrul pentru Femei și Egalități, a câștigat șefia Partidului Conservator din Marea Britanie și, prin urmare, va deveni prim-ministru, urmând să-l înlocuiască pe Boris Johnson, care a renunțat la această poziție în urma unei serii de scandaluri. Liz Truss l-a învins în „finală” pe Rishi Sunak, fost ministru de Finanțe în cabinetul lui Boris Johnson.

Votul membrilor Partidului Conservator din Marea Britanie a dat-o câștigătoare pe Liz Truss, în competiția cu Rishi Sunak.
Rezultatul votului, potrivit The Guardian: Liz Truss: 81.326 voturi (57%)

Rishi Sunak: 60.399 voturi (43%)

Nr. total alegători: 172.437

Prezență: 82,6%

Voturi anulate: 654

„Prieteni și colegi, vă mulțumesc pentru încrederea acordată să conduc marele nostru partid Conservator, cel mai mare partid politic de pe Pământ”, au fost primele ei cuvinte după anunțul rezultatului votului.

Cei doi au rămas ultimii în cursa pentru șefia partidului, la care inițial s-au înscris opt candidați. Sistemul de alegere este unul eliminatoriu, la fiecare rundă de vot fiind eliminat candidatul/candidații cu cele mai puține voturi, până când rămân doar doi candidați, care sunt votați de toți membrii partidului.

Președintele Partidului Conservator, partid care a câștigat alegerile generale, devine automat și prim-ministru al Marii Britanii.

Din cauza problemelor de sănătate ale reginei Elisabeta a II-a, protocolul tradiţionalei întâlniri care ar fi trebuit să aibă loc la Palatul Buckingham din Londra a fost schimbat.

Regina, în vârstă de 96 de ani, o va primi pe Liz Truss la reşedinţa sa Balmoral din Scoţia, unde se află în prezent suverana.

Conservatorii britanici au ajuns în situația de a-și alege un nou președinte după ce actualul prim-ministru Boris Johnson și-a dat demisia, în urma unui lung șir de scandaluri.

Cel mai mult a contribuit la erodarea sa așa-numitul scandal „Partygate”, izbucnit odată cu apariția în presă a unor informații și poze despre petreceri cu alcool la reședința oficială din Downing Street 10, în timpul celor mai dure restricții din pandemie.

„Voi găsi soluţii pentru criza energetică” În vârstă de 47 de ani, Liz Truss va fi învestită premier marţi, după ce va fi primită de regina Elisabeta a II-a la castelul Balmoral în Scoţia, unde va veni şi premierul în exerciţiu pentru a-i prezenta suveranei demisia.

Criza energetică, inflaţia, tensiunile cu UE legate de aplicarea protocolului nord-irlandez din acordul de Brexit şi războiul din Ucraina se anunţă a fi principalele provocări ale noii titulare de la Downing Street.

CITEȘTE ȘI: Bucurie mare! Un nou teren de sport la o școală din Timiș

„Voi veni cu un plan clar de reducere a taxelor şi pentru creştere economică. Voi găsi soluţii pentru criza energetică, mă voi ocupa de problema facturilor energetice, dar şi de problemele pe termen lung pe care le avem în aprovizionarea cu energie”, a declarat Truss după anunţul rezultatului votului intern, potrivit Agerpres.

„Vreau de asemenea să-i mulţumesc liderului nostru de până acum, Boris Johnson. Boris, tu ai reuşit să închei Brexitul. Tu l-ai zdrobit pe Jeremy Corbyn (fostul lider al opoziţiei laburiste – n.r.).

Ai desfăşurat vaccinul (anti-COVID-19) şi l-ai oprit pe Vladimir Putin” în Ucraina, a mai spus ea.

Ce măsuri a anunțat Lizz Truss Ca ministru de externe în guvernul demisionarului Boris Johnson, Liz Truss a promovat o legislaţie ce suspendă unilateral o parte a acordului privind Brexitul convenit cu UE şi a promis adoptarea acestei legislaţii dacă devine premier, o mişcare ce va aduce Londra pe un curs de coliziune cu Bruxellesul.

Regatul Unit a părăsit efectiv UE pe 31 ianuarie 2020, dar de atunci se află în dezacord cu UE asupra clauzelor comerciale din acordul de Brexit referitoare la provincia Irlanda de Nord. Conform protocolului nord-irlandez inclus în acest acord, această provincie rămâne în uniunea vamală şi în piaţa comună a UE, menţinându-şi astfel deschisă frontiera cu Irlanda, ţară membră a UE.

Dar Londra consideră că acest protocol, care practic creează o frontieră în interiorul Regatului Unit, este imposibil de aplicat. Prin urmare, Londra pregăteşte o legislaţie care să permită neaplicarea prevederilor acestui protocol, acţiune considerată de Comisia Europeană o încălcare a acordului privind Brexitul, motiv pentru care Bruxellesul a iniţiat acţiuni legale contra Londrei.

Cu toate acestea, Truss pare hotărâtă să meargă până la capăt în adoptarea iniţiativei legislative şi în plus ar putea invoca încă din primele zile după venirea la Downing Street articolul 16 al acordului de Brexit, ce cuprinde clauza de salvgardare care permit luarea de măsuri unilaterale, conform digi24.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *