LitVest transformă Timișoara în capitala lecturii

LitVest transformă Timișoara în capitala lecturii

LitVest transformă Timișoara în capitala lecturii

În perioada 20-22 septembrie, Biblioteca Județeană Timiș ‘’Sorin Titel’’ va organiza la Timişoara, cu sprijinul CJT, cea de-a 12-a ediție a LitVest, unul dintre cele mai creative festivaluri literare din lume. Acesta reunește scriitori de top precum Haydar Ergülen (Turcia), Khedija Gadhoum (S.U.A., Tunisia), Edi Matić (Croația), Jean Poncet (Franța), Kevin Prufer (S.U.A.), Ana Vučković Denčić (Serbia), România fiind reprezentată prin Liliana Corobca, Alexandra Indrieș (1936-1993), Andrei Novac, Ljubinka Perinac Stankov, Andreea Răsuceanu.

‘’Din 2012, LitVest duce, neîntrerupt, literatura contemporană în licee. LitVest este, de asemenea, festivalul la care elevi din mediul rural citesc din mari poeți ai lumii, alături de aceștia. Sau care organizează manifestări atât în penitenciare, cât și în universități.

La LitVest au citit, citesc și vor citi oameni din cele mai diferite categorii socioprofesionale. De la motocicliști, la pompieri.

De la sportivi, la artiști plastici. Din 2018 suntem o prezență constantă în cluburi. Cu un concept literar-muzical unic: Text-concerto. LitVest include manifestări care au fost preluate și în alte centre culturale, fiind singurele <exporturi> de formate de eveniment literar din istoria Timișoarei.

CITEȘTE ȘI: Dezvoltarea rezidențială continuă într-o comună de lângă Timișoara. Aleșii au aprobat două noi PUZ-uri

Totodată, festivalul a făcut cu putință o premieră în istoria a două culturi: primul număr al unei reviste britanice dedicat integral literaturii române, cu precădere celei timișorene, The Romanian Riveter (2020).

Fiecare ediție are, ca invitat simbolic, un scriitor timișorean dispărut. În 2023 aducem cuvenitul omagiu Alexandrei Indrieș (1936-1993), remarcabilă eseistă și prozatoare.

Textele propuse de scriitorii invitați sunt grupate în antologii care prilejuiesc contactul cu mari nume ale literaturii mondiale.

Fototeca LitVest creează un patrimoniu digital. Proiectul prezintă scriitori de vârf în ipostaze unice. Pictorialele reliefează scriitorul ca personaj.

Ca hipnotist și/ sau hipnotizat. Ca polițist și/ sau <<urmărit>>. LitVest generează documente estetice și spectacole de lectură.

Festivalul începe miercuri, 20 septembrie, la ora 12, în Piața Unirii, cu <<Pătura care citește>>, tradiţionalul picnic urban de lectură, urmat, la ora 18, la Secția de Arte <Deliu Petroiu>, Bastion Theresia, corp A, de <Macrofonia>, Live literar cu participarea muzicianului Petre Ionuțescu.

Joi, 21 septembrie, la ora 11, <Literatura intră în joc> cu lecturi și dialoguri în licee, iar la ora 20, în Piața Sfântu Gheorghe, ni se pregătesc <lecturi aprinse>, lecturi în lumina farurilor mașinilor de poliție, în colaborare cu Inspectoratul de Poliție al Județului Timiș.

Vineri, 22 septembrie, la ora 22,30, la Clubul Heaven (str. Ripensia nr. 40), totul va culmina cu un text-concerto Damian Drăghici, intitulat <<Meditații lăutărești>>, la care publicul va avea acces liber’’, anunță Tudor Crețu, directorul BJT.

Foto: arhivă cu titlu ilustrativ


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *