Liniște apăsătoare și multe frunze moarte peste aripa nouă a Spitalului de Copii din Timişoara

spitalul de copii timisoara

A trecut mai bine de un an de când Primăria Timișoara anunța lucrări în ritm alert la aripa nouă a Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”, precum și faptul că, la finalizare, vom avea una dintre cele mai moderne unități sanitare de acest tip din țară. Era luna septembrie 2015 și construcția înainta văzând cu ochii.

Cu toate acestea, la doar câteva luni după declarațiile extrem de optimiste, chiar înainte să se așeze planșeul peste ultimul nivel, șantierul a înțepenit și de-atunci așa a rămas. Având în vedere că Timișoara a mai trăit o experiență nefericită cu o investiție în domeniul sanitar – scheletul a ceea ce trebuia să fie Spitalul Municipal de pe Calea Torontalului – autoritățile ar trebui să găsească o cale de deblocare a situației până când istoria nu va ajunge să se repete.

În perioada optimistă de edificare a aripii noi de la Spitalul „Louis Țurcanu”, adică prin decembrie 2014, se estima că termenul pentru inaugurare ar fi fost primăvara lui 2016. Ceea ce a urmat se cunoaște: necesitatea demolării unei fundații vechi și descoperirea unuia dintre zidurile vechii Cetății cu descărcarea arheologică aferentă, ambele consumatoare de timp.

În septembrie 2015, încă optimist, primarul Timișoarei spunea: „Noul corp urmează să aibă 8.055 de metri pătrați suprafață utilă și 150 de paturi. Toate secțiile aflate în clădiri revendicate și retrocedate vor fi mutate aici. Demisolul, parterul și etajele I-III, adică cinci dintre cele opt niveluri ale noii clădiri a Spitalului de Copii sunt deja ridicate! Acum se lucrează la etajul IV. Am promis, facem!”.

Cu proiectul înțepenit

Construcția se putea finaliza, într-adevăr, dar n-a fost să fie. După șase luni, adică în martie anul acesta, după ce șantierul înțepenise, tot primarul Nicolae Robu spunea: „La Spitalul de Copii mai trebuia pus planşeul la ultimul nivel şi atunci construcţia în sine ca structură de rezistenţă – demisol, parter plus şase etaje, deci opt niveluri – e gata. În rest, sunt nişte neînţelegeri cu constructorul care acuză anumite erori de proiectare şi el are pretenţii care doar parţial ar putea fi onorate. Vom vedea ce se va întâmpla. Eu am purtat o discuţie cu reprezentanţii aparatului primăriei implicaţi în această problemă. Le-am trasat sarcina ca în această săptămână să se lămurească dacă se poate continua lucrarea pe contractul existent, evident, cu respectarea legii, nu cu lucruri care nu sunt permise într-un contract, pentru că nu au fost la licitaţie. Dacă nu pot continua lucrările, trebuie reziliat contractul şi făcută o nouă licitaţie. Blocare nu este nici într-un caz; întârziere, poate. E un proiect pe venituri proprii care valorează o sută de milioane de lei”.

Atâta doar că lucrurile nu s-au deblocat. Firma Prompt, cea care a câștigat licitația pentru construire, a intrat în insolvență.

Vântul suflă din ce în ce mai rece

Pe șantierul aripii noi s-a așternut liniștea și doar frunzele de toamnă se mai mișcă, în cădere, pe acolo. Spre deosebire de acum câteva luni, există pază, dar barăcile pentru muncitori au dispărut, la fel ca și materialele. Dinspre municipalitate nu se mai aude nimic.

Ultimele vești datează de peste două luni și se referă la „terții susținători” ai firmei Prompt (câștigătoarea licitației). Una dintre acestea este Sulfatim, care s-ar fi angajat să termine lucrările prevăzute în contract. „Acum se fac pașii concreți pentru a se relua lucrările de către această firmă. Prompt se retrage, însă rămâne firma Sulfatim”, explica, la sfârșitul lunii august, primarul Timișoarei.

Reprezentanții noului constructor ar fi trebuit să analizeze situația lucrărilor, să întocmească un proces-verbal și să se apuce de construit. Se estima că această etapă va dura circa o lună, dar au trecut deja două, iar pe șantier cam suflă vântul…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *