Legumicultorii timişeni au nevoie de centre de colectare

Adrian Cărăian, din comuna Sânpetru, a muncit încă de când era copil şi niciodată nu s-a dat în lături de la vreo treabă. Are 36 de ani, o familie frumoasă şi trăieşte din legumicultură.

A învăţat tainele acestei ocupaţii, după cum mărturiseşte, de la părinţii lui, care cultivau legume în grădină şi apoi mergeau cu ele la piaţă. „I-am ajutat de când eram mic. Ai mei cultivau roşii, ardei, gogoşari, era afacerea familiei mele”, spune timişeanul.

După ce a crescut, a plecat la muncă în Spania. Acolo a lucrat tot în domeniul legumiculturii, însă după ce s-a gândit mai bine a hotărât că ar fi mai bine, să se întoarcă în ţară, în comuna natală şi să pornească o afacere pe cont propriu: „În Spania era bine dintr-un punct de vedere, dar din alt punct… şi acolo sunt multe dări de plătit şi apoi, tot un străin rămâi”.

Carnagiu pe un drum naţional. Patru persoane au murit pe loc, alte trei au fost rănite. A fost activat planul roşu de intervenţie

Cu banii pe care i-a făcut a ridicat trei solarii şi s-a apucat de treabă. Afacerea merge, produce tot anul, de la salată verde, ridichi, spanac, până la roşii, ardei, vinete şi gogoşari, însă legumicultorul este supărat că producătorii nu sunt ajutaţi de nimeni: „Subvenţie nu primesc pentru că nu sunt înregistrat ca firmă, nu am un inginer legumicultor şi salariat angajat. Eu nu-mi permit să arunc atâţia bani şi când trag linie să fiu pe deficit. În Spania existau asociaţii familiale, iar inginerul era plătit după munca prestată. Stătea la tine o zi, atât îi plăteai…”.

Legumicultorul din Sânpetru spune că totuşi cea mai mare piedică în calea dezvoltării afacerii sale e desfacerea: „La piaţă te omoară speculanţii! Eu zic că ar trebui să se înfiinţeze în fiecare comună centre de colectare. În Spania funcţionau foarte bine. Fiecare producător era anunţat dimineaţa care este mercurialul şi apoi legumele adunate erau predate la centru şi nu aveai nici o bătaie de cap”.

În pieţele noastre nici nu ştii cine te amendează: „Anul trecut m-au sancţionat poliţiştii locali, în Piaţa Badea Cârţan, pentru că nu aveam afişată data recoltării la preţ, cu toate că în acte exista data când am plecat de acasă. Puteau să-mi dea un avertisment, dar ei mi-au spus Trebuie să-ţi dăm amendă, azi nu avem voie să dăm avertismente”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns