Legumele care conţin cele mai multe pesticide. Cum ar trebui să spălăm corect pentru a limita nivelul de „otravă”

Legumele care conţin cele mai multe pesticide. Cum ar trebui să spălăm corect pentru a limita nivelul de „otravă”

Legumele care conţin cele mai multe pesticide. Cum ar trebui să spălăm corect pentru a limita nivelul de „otravă”.

Verdeţuri româneşti cu pesticide. Asta a descoperit Autoritatea Fitosanitară în urma probelor analizate în laborator.

Autorităţile se feresc însă să spună unde s-au găsit produsele contaminate sau dacă acestea se vând în continuare.

Specialiştii de la Autoritatea Naţională Fitosanitară au prelevat probe de la legume, fructe şi cereale româneşti, atât din pieţe, cât şi din supermarketuri.

Mărar, ceapă, pătrunjel şi spanac.

Sunt verdeţurile cele mai consumate fix în această perioadă, dar care pot fi pline de pesticide.

Este semnalul de alarmă tras de inspectorii fitosanitari care au verificat peste 420 de probe.

În cazul a 11 probe au descoperit reziduri de pesticide peste limita admisă.

Iar cele mai multe pesticide sunt fix în cazul verdeţurilor.

Însă detaliile cu privire la producători sau locul unde se vindeau verdeţurile neconforme au rămas un mister.

Autorităţile n-au vrut să dezvăluie mai multe şi nici să spună cu cât a fost depăşită limita de pesticide.

Cei mai mulţi dintre noi curăţăm superficial fructele şi legumele

„Ar trebui să fie verificate înainte să ajungă în piaţă.

Sau în momentul în care au intrat în piaţă vânzătorii.

Pentru că s-ar putea o parte dintre produse să fie cumpărate de speculanţi din marile târguri de legume şi fructe.

Nu ştii dacă sunt româneşti sau italieneşti sau şi amestecate”, a declarat Dragoş Frumosu, specialist industria alimentară.

Aşa că, în lipsă de informaţii, clienţii aleg după propriile preferinţe.

Cei mai mulţi dintre noi curăţăm superficial fructele şi legumele.

E greşit, spun specialiştii.

„Ajung cu ele acasă, le spală sub chiuvetă şi cam atât. Acest comportament nu va îndepărta aproape deloc cantitatea de pesticide. Ceea ce putem face este să avem un bol.

Punem legumele în apă.

Vom pune oţetul de mere şi o linguriţă de bicarbonat”, a declarat Flavius Antal, nutriţionist.

Şi aşa putem îndepărta cantitatea cea mai mare de pesticide, care ar putea avea efecte extrem de nocive asupra sănătăţii.

„Sunt unele studii care arată corelaţii între expunerea le pesticide şi apariţia unor forme de cancer, în special cancer în zona hematologică, leucemii, limfoame sau anumite tumori digestive.

Pesticidele mimează o serie de hormoni din corpul uman şi acest lucru va duce la dereglări endocrine.

Putem înregistra pubertate precoce tulburări de fertilitate”, a declarat Radu Ţincu, medic toxicolog, citat de observatornews.ro.

CITEȘTE ȘI: Începe modernizarea Lotului 4 al liniei feroviare Caransebeș-Timișoara-Arad


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *