Legea prevenției intră în vigoare peste câteva zile. Ce presupune şi cine este vizat

control anaf

Legea prevenției, unul dintre punctele importante ale programului de guvernare, va intra în vigoare în 17 ianuarie. În termen de trei luni, instituțiile cu atribuții de control au datoria să elaboreze și să difuzeze documentare și ghiduri privind legislația în materie de contravenții, drepturile și obligațiile autorităților de control, dar și cele ale persoanelor controlate.

De asemenea, aceste instituții vor elabora proceduri de control și de îndrumare, care vor fi afișate pe paginile lor de internet. Ideea promovată de lege este aceea că pe parcursul activității de control trebuie să se exercite un rol activ de îndrumare.

Prezentăm câteva dintre prevederile principale ale acestei legi. Astfel, în cazul acțiunilor de control, când se constată o contravenție, agentul va aplica drept sancțiune avertismentul, la care anexează un plan de remediere.

Dacă persoana controlată își îndeplinește obligațiile pe parcursul controlului sau contravenția nu are caracter de continuitate, nu se întocmește plan de conformare.

Dacă la control se aplică alte sancțiuni decât avertismentul cu plan de conformare, procesul-verbal de constatare a contravenției este nul de drept. Agentul constatator va relua inspecția în termen de zece zile lucrătoare de la data expirării termenului de remediere și va consemna îndeplinirea măsurilor stabilite. Dacă acestea nu au fost îndeplinite, se vor aplica sancțiunile prevăzute de legislație.

De menționat că dacă în termen de trei luni de la sancționarea cu avertisment se constată că persoana controlată a săvârșit o altă contravenție, aceasta nu mai beneficiază de procedura avertismentului cu plan de conformare și va fi amendată contravențional.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns