Legea Pensiilor se modifică pentru a doua oară în acest an

cupon pensie

Legea Pensiilor se modifică pentru a doua oară în acest an. Potrivit unui act normativ publicat miercuri în Monitorul Oficial, o parte dintre românii cu grupele I și II de muncă, precum și cei care au muncit în condiții speciale, vor beneficia de o majorare a pensiei din 2016.

Persoanele care vor peneficia de această majorare trebuie să se fi pensionat înainte de 1 ianuarie 2011, se arată în Legea nr. 192/2015 pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Actul normativ a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 504 din 8 iulie și va intra în vigoare sâmbătă, informează avocatnet.ro.

„Pensionarii sistemului public de pensii ale caror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislatiei anterioare datei de 1 ianuarie 2011, care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupa I si/sau grupa a II-a de munca potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activitati in locuri de munca incadrate in conditii deosebite si/sau conditii speciale, potrivit legii, beneficiaza de o crestere a punctajelor anuale realizate in aceste perioade (…)”, scrie in actul publicat miercuri.

Aceste categorii de persoane vor beneficia de o creștere a punctajelor anuale realizate după cum urmează: 50% pentru perioadele în care au lucrat în grupa I de muncă sau în condiții speciale; 25% pentru perioadele în care au lucrat în grupa a II-a de muncă sau în condiții deosebite.

Masura se va aplica celor care n-au beneficiat deja de alte majorări ale punctajelor anuale.

Pentru persoanele aflate în aceste situații, la numărul total de puncte realizate până la data recalculării impuse de noua lege se va adăuga numărul de puncte corespunzator majorării rezultate în urma aplicării creșterii de 25% sau 50%.

Dacă în urma recalculărilor vor rezulta punctaje medii anuale mai mici, pensionarilor le va fi menținut actualul punctaj mediu anual și, implicit, cuantumul pensiei pe care o primesc.

b1.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns