Legea bunului plac la Primăria Timișoara! Administrația Fritz ignoră drepturile persoanelor cu handicap grav

Legea bunului plac la Primăria Timișoara! Administrația Fritz ignoră drepturile persoanelor cu handicap grav

Legea bunului plac la Primăria Timișoara! Administrația Fritz ignoră drepturile persoanelor cu handicap grav

Peste 800 de asistenți personali ai persoanelor cu handicap grav, copii și adulți, din Timișoara, primesc salarii la nivelul anului 2019. De atunci, aceste salarii ar fi trebuit să crească, conform unor coeficienți stabiliți de lege, dar și ținând cont de rata inflației și de creșterea salariului minim pe economie.

Claudia Țerigariu și Carmen Petran, două asistente personale și mame greu încercate în același timp, au sesizat această neregulă, cu iz de ilegalitate, încă din 3 februarie, la dezbaterea publică a bugetului Timișoarei pe anul 2023. Ignorați complet de executivul Primăriei Timișoara, ca și ordonator de credite, dar și de către Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Timișoara, asistenții personali au decis să se adreseze direct Guvernului României, printr-o petiție.

Legea bunului plac la Primăria Timișoara! Administrația Fritz ignoră drepturile persoanelor cu handicap grav

Povestea neacordării drepturilor bănești cuvenite este mai veche, de prin 2018. S-au mai făcut petiții, au avut loc mitinguri în diverse orașe ale țării. În majoritatea orașelor și a comunelor, chiar și din județul Timiș, problema salarizării asistenților personali a fost rezolvată. Nu însă și la Timișoara, unde problema ridicată în dezbaterea bugetului a fost ignorată cu grație de reprezentanții municipalității.

“Asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități (copii și adulți) adresăm această scrisoare deschisă Guvernului României și tuturor instituțiilor care au pârghiile necesare de a opri discriminarea și inechitatea la care suntem expuși prin aplicarea haotică a legislației, care stabilește salariul funcției de asistent personal. Din 2018 sesizăm greșelile din aplicarea legii și faptul că salariile asistenților personali sunt sub salariul minim garantat, un drept stabilit prin Constituția României.

Totodată, începând de la 01.01.2022 discriminarea se adâncește și mai mult, dispărând gradația, un drept legiferat prin legea 153/2017. Aceste grile de salarizare sunt total greșite! Nu mai acceptăm să fim furați! Acceptând așa ceva vom ajunge să nu mai avem nici o gradație! Deja avem de la gradația 0 la gradația 3 același salariu!”, se arată în sesizarea trimisă Guvernului.

Tehnic, salarizarea asistentului personal se face conform articolului 10 din Legea 153 din 2017, iar în aceste grile care se aplică la ora actuală, acest articol nu mai există! Ceea ce explică modul în care economiștii primăriei calcuează după o formula numai de ei știută: gradația 1: 3000 lei +7,5%=3000 lei si gradația 2: 3000 lei +7,5%+5%= tot 3000 lei? În unele cazuri chiar și gradația 3 a unor asistenți personali, după aceeași formulă, le asigură tot salariul de 3.000 de lei!

“Sunt localități în județ și în țară care aplică corect prevederile de mărire de salariu. La Timișoara este cum se vrea, nu că nu se știe sau că nu există bani la buget. Cum alte localități mai mici pot crește salariul în funcție de gradație și de salariul minim, iar la Timișoara nu se poate? Nimeni nu ne bagă în seamă”, ne-a declarat Claudia Țerigariu.

Tot la dezbaterea publică organizată de Primăria Timișoara în luna februarie, Petran Carmen Elena, și ea asistent personal, atrăgea atenția că nu se beneficiază de spor de noapte, de prime pentru sărbătorile legale, nu sunt plătite sâmbetele și duminicile.

“Contractul nostru e de 8 ore, cinci zile pe săptămână, dar oamenii de care ne ocupăm au nevoie de îngrijire non-stop. Sunt copii imobilizați la pat, conectați la aparatură tehnico-medicală. Noi chiar scutim bugetul de o parte din cheltuieli, pentru că multe atcivități care ar trebui făcute de specialiști, le face asistentul personal. Sunt bolnavi care nu au ieșit de ani de zile din casă. Alții au nevoie de terapii speciale, trebuie transportați la diverse cabinete și clinici, unii chiar zilnic, deci este o muncă non-stop, pentru care nu suntem plătiți”, a declarat Carmen Petran.

“Fiecare persoană cu dizabilități are un manager de caz de la DAS. Noi (asistenții personali – n.r.) suntem verificați de asistenți sociali și de manageri de caz. Ei realizează anchetele sociale și rapoartele. Eu spun din 2017 să se facă o statistică cu cazurile de depresie și suicid din rândurile personalelor cu dizabilități și ale aparținătorilor. Asistenții personali au și ei stres, traume, boli specifice de care nu îi întreabă nimeni. Ar fi normal să ne bucurăm și noi de o viață normală și de tot ce înseamnă familie. Timpul ni-l dedicăm zi și noapte îngrijirii, mai ales la cazurile grave. Nu mă plâng, ci doar atrag atenția să ni se respecte măcar drepturile salariale”, a mai adăugat Claudia Țerigariu.

Aici intervine nepăsarea autorităților locale (Primăria Timișoara și DAS), care încalcă și legislația în vigoare, atâta timp cât în calitate de angajator nu fac demersurile să prevadă în buget salariile actualizate, indexate la zi și să le propună spre aprobare Consiliului Local. Dacă în ultimii patru ani nu s-a făcut nimic, asistenții personali și-au pus speranța că măcar în bugetul pe 2023 vor fi prevăzute sumele corecte și necesare.

La fel este și cazul burselor medicale pentru elevii cu boli cornice, care erau în valoare de 200 de lei, anul trecut. Aceste burse sunt stabilite de stat la o valoare minimă, cu posibilitate de a o mări din bugetul local. Doar că la Timișoara lucrurile merg în sens invers: dacă în septembrie2022, bursa specială a fost de 200 de lei, în lunile octombrie și noiembrie ale anului trecut s-au dat doar 170 de lei. Adică mai puțin decât spune legea.

Prin comparație, în orașul Hunedoara , în trei ani au fost majorate bursele medicale pentru elevi de la 200 la 300 de lei și se discută despre mărirea la 600 de lei, începând cu 2024 iar la București, aceeași bursă medicală este de 800 de lei.

Ca să nu existe niciun dubiu că administrația Fritz nu face nimic pentru îmbunătățirea situației asistenților sociali și, implicit, a persoanelor cu handicap grav asistate, confirmarea a venit pe 9 februarie, când o mamă, asistent personal pentru cei doi copii ai săi, ambii cu dizabilități grave, a primit un salariu brut de 3000 de lei, la gradația 2. Practic, mai putin cu 421 lei, față de baza legală de calcul.

CITEȘTE ȘI: Cele mai căutate joburi în 2023. Ce salarii oferă angajatorii

În ciuda batjocurii și a nepăsării autorităților timișorene, totuși s-a reușit ceva: acordarea de concedii medicale pentru asistentul personal, începând din toamna lui 2021. Însă, cu o floare sau un leu , nu se face primăvară și nici dreptate persoanelor cu handicap grav și asistenților personali care îi veghează și îi îngrijesc zi și noapte.

Foto: Facebook / Claudia Țerigariu


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *