
„Lazzaro cel fericit”, o proiecţie cu intrarea liberă
Inspirat dintr-un caz real petrecut într-un sat izolat din Italia anilor ‘80, în urma căruia au fost descoperiți 50 de muncitori exploatați de o familie de aristocrați, cel de-al treilea lungmetraj al lui Alice Rohrwacher, „Lazzaro cel fericit” /„Lazzaro felice”, va putea fi vizionat astăzi, de la ora 19,30, în Mansarda B1 a Bastionului Therezia.
Câștigător a 14 premii la cele mai importante festivaluri de film, printre care se regăsesc cele de la Cannes, Sitges și Rotterdam, „Lazzaro cel fericit” /„Lazzaro felice” spune într-o manieră post-modernistă o emoționantă poveste despre despre servitute, al cărei erou are un singur țel – acela de a-i ajuta pe ceilalți, în detrimentul propriei persoane.
CITEȘTE ȘI: Alertă meteo: Timișul și alte 29 de județe din țară sub avertizare de averse și vijelii
Lansat la Cannes în 2018, unde a și câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu, „Lazzaro cel fericit” /„Lazzaro felice” a avut parte de o primire călduroasă, atât din partea publicului, cât și a presei de specialitate:
„O fabulă seducătoare a Italiei rurale cotropită de modernitate” („The Guardian);
„Acest basm modern devine instant un film de referință” („The New York Times);
„O călătorie spirituală ce transformă filmul lui Alice Rohrwacher într-un mister alegoric unic” („IndieWire”).
Traiul idilic din Inviolata (Italia) este dominat de “Regina Țigaretelor”, marchiza Alfonsina de Luna. Ea este proprietara unei plantații de tutun, unde trudește Lazzaro, un tânăr din caleafară de naiv.
Considerat adesea redus mintal de către consăteni, Lazzaro se împrietenește cu Tancredi, fiul marchizei, un june nobil înzestrat cu o imaginație debordantă.
Acesta are nevoie de ajutorul lui Lazzaro pentru a-și înscena răpirea. Lucrurile se complică atunci când apare poliția, descoperind comunitatea de sclavi din Inviolata.
Dar prietenia dintre cei doi este atât de importantă încât Lazzaro călătorește prin timp și spațiu pentru a-și regăsi amicul din adolescență.
Filmul “Lazzaro cel fericit“ poate fi vizionat după vernisajul expoziției „O privire spre viitor – 100 de ani de la nașterea lui Pier Paolo Pasolini”, care va avea loc în același spațiu, începând cu ora 18.
Proiecția își propune să aducă în atenția publicului larg un nume nou din cinematografia italiană contemporană.
Proiecția de film este organizată de ”Ceau, Cinema” în colaborare cu Muzeul Național al Banatului și face parte din proiectul dedicat omagierii a 100 de ani de la nașterea lui Pasolini.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, în parteneriat cu Asociația Comitato Dante Alighieri din Timișoara, Asociația Culturală Fucina Italica Francesco Griselini din Timișoara, Asociația Culturală Cinemazero din Pordenone (Friuli Venezia Giulia – Italia) și Fondazione Cineteca di Bologna (Emilia Romagna, Italia) și cu sprijinul Camerei de Comerţ Italiene pentru România. Intrarea este liberă.