Laptele, un aliment de lux? Prețurile, duble față de anii anteriori

Laptele, un aliment de lux? Prețurile, duble față de anii anteriori

Laptele, un aliment de lux? Prețurile, duble față de anii anteriori.

Un litru de lapte a ajuns să coste între 8,5 și 10 lei în magazine în România, conform Zf.ro. Conform datelor colectate, aceste prețuri sunt duble față de cele din anii anteriori.

Prețul laptelui, peste rata inflației

Pentru români, scumpirile generate de contextul inflației par să nu se mai termine.

Creșterea inflației a adus în marile supermarketuri prețuri record. Regăsit în magazinele din București la prețuri uimitoare, laptele a ajuns un aliment de lux. România are parte de cea mai mare creștere pentru acest produs.

Prețul unei cutii de lapte are o creștere de până la 64%, fiind considerată una dintre cele mai mari scumpiri la nivel european. Cu toate acestea, crescătorii români de vaci sunt cei care se bucură de cea mai mică renumerație, la nivelul Uniunii Europene.

CITEȘTE ȘI:Scădere puternică a numărului de autorizații de construire emise la nivel național. Situația din Vest  

În cadrul unei ședințe realizată de Comisia pentru Agricultură, europarlamentarul Carmen Avram a prezentat situația cruntă pe care crescătorii de vaci trebuie să o confrunte, potrivit Agro Inteligenţa.

Conform europarlamentarului, crescătorii întâmpină mari dificultăți, iar fermele din România ajuns să se închidă pe capete.

„Crescătorii noștri își închid fermele și își vând sau sacrifică animalele. Azi, avem un deficit de lapte de peste 700 de mii de tone, iar în magazine nu mai găsești, practic, decât lapte din import. Ceea ce n-ar fi o problemă pe o piață comună, cu jucători aflați cam în același stadiu de dezvoltare. Astăzi, fermierii români au subvenții mult sub colegii lor din statele occidentale. De asemenea, ei trebuie să plătească cele mai mari prețuri la energie de pe întreg teritoriul UE. Iar soluții nu sunt nici în bugetul național, nici în noul instrument al Comisiei pentru situații de criză. Deci, întreb Comisia Europeană, când crede că ne vom așeza cu toții la masă, să vorbim deschis despre o convergență reală și cum crede ea că fără convergență mai poate fi vorba despre competiție loială în UE” a declarat aceasta.

Foto: Freepik

dcnews

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Laptele, un aliment de lux? Prețurile, duble față de anii anteriori

  1. Asta e interesul europei si al marilor jucatori din industrie….sa elimine si ultimele ramasite de agricultura/industrie romaneasca.
    Iar cei care ne conduc le fac jocul….tradare nationala se cheama asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *