La „Urgenţă”, ca la permanenţă

urgenta

Serviciile medicale de urgenţă sunt foarte solicitate, ajungându-se ca, în diverse momente ale zilei, numărul pacienţilor care aştepată la rând să fie de ordinul zecilor. În aceste condiţii, nu este de mirare că mulţi aşteaptă chiar şi câteva ore pentru a fi luaţi în primire de un medic, de unde şi nemulţumirile inerente.

Pentru degrevarea unităţilor medicale de la Spitalul Judeţean şi Spitalul Municipal, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş recomandă pacienţilor cu probleme nu dintre cele mai grave să apeleze la centrele de permanenţă din judeţ, 41 la număr (11 în Timişoara, restul în celelalte localităţi).

Acestea sunt deschise între orele 20 şi 8, dispun de echipe de gardă formate dintr-un medic şi un asistent şi acordă consultaţii inclusiv pentru persoanele neasigurate.

Cu toate acestea, se remarcă faptul că aceste unităţi nu sunt foarte solicitate, numărul pacienţilor care apelează la ele fiind destul de redus. Majoritatea preferă să meargă la „Judeţean” sau la „Municipal”, dintr-un motiv foarte simplu: în aceste locuri se oferă tratament şi investigaţii medicale complexe, ce includ analize de sânge, ecografii, radiografii şi consult interdisciplinar.

Practic, în doar câteva ore, pacientul care a trecut pe la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) are o imagine destul de cuprinzătoare a stării sale de sănătate.

Paradoxal, nemulţumirile legate de timpul lung de aşteptare nu sunt cauzate de o eventuală lipsă de organizare a celor de la UPU, ci tocmai de complexitatea şi promptitudinea serviciilor oferite. Chiar dacă durează câteva ore până la aflarea unui posibil diagnostic, timpul este indiscutabil mai scurt decât în cazul în care pacienţii apelează la servicile unor cabinete medicale.

În plus, există şi avantajul financiar, pentru că la UPU toate investigaţiile sunt gratuite. Desigur, este un lucru de apreciat, dar asta ar trebui să fie un semnal şi pentru celelalte unităţi medicale, pentru că dacă şi-ar reinventa activitatea, cu siguranţă şi numărul pacienţilor de la UPU ar fi mai mic.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “La „Urgenţă”, ca la permanenţă

  1. Stiti dc nu apeleaza ca nu au nimic indotare ca si tratament ex centru de permanenta chisineu cris nu are nimic am fost cu fetita de 2 ani si ne-au zis sa mergem la arad ca nu au nimic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *