La Timişoara, coșul de Paști se umple mai ieftin la piață decât în marile magazine. Unde sunt preţurile cele mai mici

piete 2

Familiile care nu fac parte din categoria celor care își permit să plece într-o vacanță binemeritată de Paști sau cele care pot, dar nu agreează ideea unor sărbători departe de casă se gândesc deja serios la aprovizionare. Marea înghesuială din magazine nu a început încă, dar o agitație crescută totuși se simte.

Comercianții au pus la bătaie oferte mai mult sau mai puțin atrăgătoare, dar, făcând o trecere în revistă a prețurilor la bucatele esențiale, se pare că în acest an ieșim mai bine dacă achiziționăm produsele pentru masa tradițională din piață, în loc să apelăm la hipermarketuri.

Orice am alege, mai important este să nu uităm că Sfintele Paști nu sunt legate în primul rând de mâncare, ci de ceea ce ne domină în interior.

Carnea de miel, mai ieftină decât în anul anul trecut

Vedeta mesei de Paști este, fără îndoială, mielul, chiar dacă nu toată lumea îl agreează. Friptura și drobul sunt două specialități foarte apreciate, ca să nu mai vorbim de ciorbă, miel cu spanac și alte bunătăți.

Cel mai bun preț pentru carnea de miel l-am găsit ieri în Piața Badea Cârțan, unde se vindea la 20 de lei kilogramul sau chiar mai puțin pentru cumpărătorii… hotărâți.

Cei care preferă să achiziționeze mielul viu trebuie să știe că în aceeași piață există un punct de sacrificare a acestora, deschis până sâmbătă, zilnic, între orele 7 și 17. Sacrificarea unui miel costă 18 lei, iar cea a unui ied, 25 de lei. Chiar lângă punct, se vindeau miei vii de Chișoda, cu 12 lei kilogramul. Carnea de miel este mai ieftină decât anul trecut, când se vindea cu circa 23 de lei/kg.

În raioanele specializate ale piețelor se găsește carne de miel care satisface și cele mai pretențioase gospodine: mai mici sau mai mari, jumătăți, sferturi, măruntaie pentru drob (18 lei/kg), prapure (cinci lei bucata). Cei care preferă carnea de ied au ocazia să o cumpere cu 25 de lei kilogramul.

Sezon de brânzeturi

Din piață nu lipsesc cașul dulce și telemeaua proaspătă, care costă în jur de 20 de lei kilogramul. Telemeaua de oaie mai veche, adică mai uscată, se vinde cu 22 de lei/kg. Amatorii de brânză din acest an trebuie să țină cont că aceasta conține mai multă apă și de aceea „trage” mai greu la cântar, așa că nu-i de mirare dacă din bucata cumpărată se vor alege cu o cantitate bunișoară de zer.

Verdețuri din plin

Perioadele de căldură din ultimele săptămâni și-au arătat efectul și în grădinile bănățenilor, astfel că tarabele din piețe sunt pline. Prețul pentru ceapă și usturoi verde este de un leu legătura, identic cu cel al ridichilor. Salata verde nu s-a făcut încă peste tot, astfel că e ceva mai scumpă: 2-2,5 lei căpățâna.

În rest, verdele predomină și costă câte un leu, fie că e leurdă, pătrunjel sau mărar. Nu am remarcat să fi apărut leușteanul, un alt ingredient important, mai ales pentru ciorbă și drob. Cartofii noi au preț de contrabandă, mai ales că doar o singură comerciantă avea câțiva săculeți din folie transparentă. Cu 20 de lei/kg e destul de greu de crezut că vor fi prea mulți amatori de o asemenea trufanda.

Oferte în marile magazine

În hipermarketuri există, de asemenea, carne de miel, dar și de ied, la prețuri cuprinse între 25 și 30 de lei kilogramul. Unii comercianți oferă mielul la sfert, anterior sau posterior, alții sub formă de jumătăți sau de bucăți tăiate, pentru cei care doresc să cumpere mai puțin. Chiar și așa, este necesară alocarea a cel puțin 50 de lei pentru ca pe masa de Paști să se regăsească măcar o bucățică de friptură de miel.

Cei care nu au timp de complicații culinare pot achiziționa cozonaci gata făcuți, frumos ambalați, care costă între 11 și 15 lei, cu unele variațiuni în funcție de magazin. Am găsit și pască într-un hipermarket, dar, din păcate, termenul de valabilitate era până în 13 aprilie, astfel că nu poate fi păstrată până în Noaptea de Înviere.

Există și ouă gata vopsite, cu 8,5 lei cofrajul de zece bucăți, dar și oferte la ouă proaspete: 7,99 lei/20 de bucăți și 9,99 lei/30 de bucăți. Ceapa verde (și fratele ei, usturoiul) costă doi lei legătura. Sunt mai solide decât la piață, dar stau mai slab la capitolul „frăgezime”. Salata verde simplă costă 1,99 lei, dar există o ofertă foarte variată, de pe alte meleaguri, de diverse forme ale acesteia.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *