La Timişoara, contorizarea individuală este blocată de mentalitatea colectivă a locatarilor

Timișoara, cel mai accesibil mare oraș pentru chiriași. Preţurile pe cartiere

În ultimii ani, tot mai mulți timișoreni au început să-și instaleze centrale proprii pe gaz, ieșind din sistemul centralizat de termoficare. Am asistat, de la an la an, la un adevărat fenomen, cu mii de locatari care se debranșau de la Colterm și preferau centrale individuale.

De regulă, oamenii invocau tarifele mari percepute de regia de termoficare, dar și alte inconveniente de ordin tehnic. Pe de altă parte, nici centralele de apartament nu sunt deloc ieftine: se ajunge chiar și la 10.000 de lei, sumă care nu e tot timpul amortizată, având în vedere că durata de viață a unei asemenea instalații proprii este de doar șase-opt ani.

Pe lângă acest inconvenient, se va scumpi și gazul, nu se mai permite decât achiziționarea unor anumite tipuri de centrale, trebuie montat un singur coș pe acoperiș, operațiuni care vor umfla obligațiile financiare ale celor care și-au procurat centrale pe gaz.

În plus, locatarii care și-au montat centrale proprii aproape că i-au obligat și pe restul locatarilor să facă același lucru, pentru a nu suporta pierderile. Cum e, oare, mai bine și mai rentabil pentru timișoreni?

Colterm a demarat un proiect-pilot de contorizare individuală cu distribuție pe orizontală. Concret, regia instalează conducte tur-retur pe casa scării, iar proprietarii se pot branșa fiecare la acestea, având posibilitatea de a-și regla consumul în mod individual, după principiul ”plătești cât consumi”.

Proiectul-pilot s-a încehiat, iar Colterm a demarat o campanie (destul de firavă) de informare a cetățenilor, regia având un scop absolut explicabil: lumea să renunțe la achiziționarea de centrale proprii și să prefere acest sistem al Colterm, mult mai ieftin și mai rentabil. Rezultatul: încă destul de… subțire, pe măsura campaniei de informare.

Concret, în doi ani, doar 14 blocuri din Timișoara au fost cuprinse în acest sistem de contorizare individuală.

Articolul complet, în ziarul “Renaşterea bănăţeană” de joi, 1 octombrie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *