La școală, ca-n pădure! Frig în clase, la liceele Carmen Sylva şi Lenau

La școală, ca-n pădure! Frig în clase, la liceele Carmen Sylva şi Lenau

La școală, ca-n pădure! Frig în clase, la liceele Carmen Sylva şi Lenau

Aproximativ 200 de elevi de la Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” și de la Liceul Teoretic “Nikolaus Lenau” (clădirea pe pe strada Gheorghe Lazăr) din Timişoara au învățat, în ultima săptămână, la temperaturi de 15-16 grade Celsius, în sălile de curs. Mai mulți părinți au sesizat conducerile unităţilor de învăţământ care, la rândul lor, s-au adresat Primăriei Timișoara și celor de la Colterm.

Situația, cunoscută încă de lunea trecută (!!!), s-a “rezolvat” de abia joi, 9 februarie, când temperatura agentului termic la punctele de distribuție a fost ridicată cu 1-2 grade Celsius. Cert este că, la ambele licee, copiii încă stau în sălile de clasă cu haine groase, căciuli și alte accesorii de iarnă.

Tot joi, Petre Nenu, directorul demisionar al Colterm, societatea de termoficare a municipalității, a fost la Liceul Pedagogic și a trimis o echipă de intervenție și la Liceul Lenau.

“Problemele Colterm sunt multe și se cunosc. Starea rețelelor e una dintre ele. Am fost la Liceul Pedagogic unde sunt 5 sau 6 clase în care este mai rece. Aceeași situație este și la Liceul Lenau. Am crescut temperatura agentului termic cu câteva grade. E tot ce s-a putut face pe moment. De luni, o să ne ocupăm de rețeaua de la Pedagogic, să decolmatăm și să aerisim conductele”, a declarat Nenu, vineri – 10 februarie, pentru Renașterea bănățeană.

La Lenau, cel mai frig este în clasele de la etajul al doilea. “Am sesizat Colterm-ul. Cel mai frig a fost în clasele de la etaj și în cele cu pereți spre colțurile clădirii. Acum este mai bine, după ce joi au crescut temperatura agentului termic cu câteva grade”, a spus Simona Mateiu, director adjunct al insituției de învățământ.

La Colegiul Pedagogic, situația este similară.

“Avem cinci sau șase clase în care a fost frig, în jur de 15 grade. Sunt afectați în jur de o sută de elevi care au cursuri în sălile respective. Noi am sesizat Primăria Timișoara și Colterm printr-o adresă, încă de luni. Joi au fost aici, iar acum condițiile sunt acceptabile. Nu se pune problema trecerii în online”, a declarat Claudia Muntean, directoarea Colegiului Național Pedagogic „Carmen Sylva”.

Lațcău, promisiuni neonorate

La începutul anului 2022, conducerea Liceului Pedagogic a luat în calcul debranșarea clădirii de la rețeaua de termoficare a orașului și instalarea unei centrale termice proprii. Un grup de părinți a preluat inițiativa și a realizat, din resurse comune, proiectul pentru centrala termică destinată liceului. Apoi, conducerea şcolii l-a anunțat despre intenția de a se debranșa pe Ruben Lațcău, viceprimar al Timișoarei.

Acesta a promis că va aloca bani pentru a susține financiar proiectul celor de la Pedagogic. Doar că atunci când s-au așezat față în față, cu proiectul pe masă, Lațcău și-a schimbat radical poziția, spunând că are alte soluții și nu poate acorda finanțarea. Astfel, viceprimarul și-a încălcat promisiunea, dată în scris, prin care va ajuta Liceul Pedagogic să își instaleze propria centrală termică.

CITEŞTE ŞI: Consiliul Național al Elevilor susține proiectul de lege care elimină posibilitatea ca liceele pedagogice să formeze învățători

Una peste alta, mari intervenții la rețea și la calorifere nu se vor putea face nici săptămâna viitoare, așa cum susține Petre Nenu, directorul Colterm, din cauza temperaturilor scăzute. Ceea ce înseamnă încă un sezon cu frig în sălile de clasă pentru câteva sute de elevi.

Mai mult, situația contrazice declarațiile din toamna trecută ale primarului Dominic Fritz, când acesta susținea că Primăria Timișoara și compania de termoficare Colterm sunt pregătite pentru a face față sezonului rece, livrând agent termic la parametri normali, către toți consumatorii casnici, școli, spitale și alte instituții racordate la rețeaua Colterm-ului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “La școală, ca-n pădure! Frig în clase, la liceele Carmen Sylva şi Lenau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *