La margine de județ…

alios1

Alioș este un sat de la marginea județului Timiș. La ieșirea din sat, acolo unde încă mai e la locul ei calea ferată, barierele sunt ridicate, iar acesta este un semn.

De la hotarul acestei localități începe județul Arad, iar dealurile care aici abia se anunță ne duc mai departe până la Lipova. Alioșul, în urmă cu un veac și mai bine, la început de secol XX, avea peste 2.000 de suflete.

Astăzi, trăiesc aici mai puțin de jumătate din câți au locuit atunci. Cum nici timpul nu stă pe loc, nici realitatea locuirii, cu bolile ei din prezent – depopularea și îmbătrânirea populației – nu poate fi ignorată.

Ceea ce trăiesc locuitorii de astăzi ai acestui sat nordic al județului Timiș nu au avut însă șansa și înaintașii lor. Satul timișean va intra în era asfaltului și a utilităților în case. Cu toate acestea, parcă rusticitatea este mai îmbietoare decât tentațiile modernității.

alios

Ca orice sat, și acesta are o margine, iar acolo acest lucru se vede cel mai bine. O punte peste un firicel de apă face trecerea de pe o vale spre ferma din apropiere ai cărei câini păzesc drumul ascuns printre copaci.

Pe strada principală, dacă ești atent, poți vedea o căletcă, adică un fel de colivie pentru puii de găină, în fața unei case, umbrită de un prun și de un nuc deasupra primului. Un pic mai încolo, printr-o ușă întredeschisă cineva etalează o garderobă second-hand.

Pe un panou, la intrare, în dreapta ușii, poți citi și un preț: zece lei pe kilogram! Chiar și la mai puțin de jumătate din populația avută în urmă cu un secol, Alioșul tentează în continuare.

Dacă găsiți timișoreni stabiliți aici, veți avea și dovada. Iată că o margine de sat și de județ poate deveni o opțiune, atunci când te-ai săturat de traficul aglomerat, de poluare și de stresul unui oraș, mai mult pentru mașini decât pentru oameni, cum a devenit Timișoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “La margine de județ…

  1. @ flori (cu „f” mic) … dupa ce v-ati linistit o bucata de vreme se pare ca iar incepeti cu prostiile. Voi chiar nu invatati nimic ? Flori adica Florin, Florica sau ceva in genul acesta, eu iti dau un sfat: nu mai posta anunturi de felul acesta, ca-i pacat de timp si de efort. Orienteazä-te spre o munca serioasa, pune mana la treaba si vei vedea ca e mai bine.

Lasă un răspuns