La ce să fim atenți când mergem la restaurant și ce trebuie să facem. Sfaturile lui Raed Arafat

Mâncăm carne de porc din import, mult mai scumpă. Fermele din România se închid una după alta

Raed Arafat a vorbit la Digi24 despre redeschiderea restaurantelor și a menționat câteva aspecte foarte importante. Clienții trebuie să știe în primul rând că o unitate de alimentație nu trebuie să fie plină, pentru că dacă ar fi așa, înseamnă că nu se respectă niște reguli. Apoi, e bine să se spele pe mâini după ce mănâncă, sau să se dezinfecteze, iar dacă doar stau de vorbă, șeful DSU recomandă să se poarte mască. De asemenea, spune Raed Arafat, clientul trebuie să vadă că ospătarii poartă mască tot timpul și că își dezinfectează mâinile dacă trec de la o masă la alta.

CITEȘTE ȘI: Noi cazuri de COVID-19 în 14 localități timișene. Care sunt focarele active

Întrebat de Claudiu Pândaru dacă va merge restaurant, Raed Arafat a spus că probabil că da. După care a adus în atenție câteva lucruri pe care clienții trebuie să le știe în materie de protecție.

Raed Arafat: Întrebare capcană… Deci, în anumite condiții și anumite situații, probabil. Eu, de la începutul pandemiei până acum am fost de 3 ori la terasă, în exterior.

Când am fost, terasele erau foarte bine. Am văzut o respectare a măsurilor care erau impuse. Dacă nu erau respectate, eram primul care se ridica și pleca…

Acum, când intrăm în spațiu închis, în interior, riscul are o creștere, dar trebuie respectate regulile. Noi am avut discuții cu reprezentanții HoReCa. Interesul lor nu e numai să nu se infecteze vreunul dintre clienți. În primul rând este să nu se infecteze personalul lor, pentru că altfel închide restaurantul sau închide activitatea.

Interesul lor e clar să se respecte regulile. Aici și clienții trebuie să respecte regulile, iar clientului care nu respectă regula trebuie să i se ceară să plece.

Cei care gestionează un restaurant sau un spațiu unde se servește masa, când văd că cineva nu respectă regulile nu trebuie să spună „nu am ce să fac”.

Cei care merg la restaurant trebuie să știe că este o limită – trebuie să vadă că nu este ocupată toată capacitatea. O să vedem cât stabilește Ministerul Sănătății, dar va fi în jur de 50% cel mai probabil. Deci capacitatea restaurantului nu poate fi ocupată la maxim.

Dacă vezi toate mesele pline, una lângă cealaltă, înseamnă că nu se respectă regulile. Dar nu cred că cineva va face acest lucru și cred că se va respecta această măsură. Poate se păstrează mesele, dar va fi scris pe unele „nu se stă la această masă”.

„Mănușile nu sunt atât de importante, cât dezinfectarea”

Chestia cu mănușile să știți că nu este o chestiune foarte necesară, ba, mai mult, dă un sentiment fals de siguranță. Mănușile nu sunt atât de importante, cât dezinfectarea. Faptul că ai mănuși pe mână, trebuie după fiecare client fie să te dezinfectezi, fie să schimbi mănușile.

Nici măcar cine le poartă nu este protejat, pentru că își atinge fața cu mănușa și tot acolo este. Așa că, mai degrabă, important este să observăm că chelnerii, ospătarii se spală pe mâini, se dezinfectează… Și astea le-am văzut la o terasă unde am fost. Chelnerul, după fiecare masă mergea la o butelie de dezinfectant și se dezinfecta.

Antreprenorii din acest sector trebuie să facă o procedură prin care să oblige personalul să se dezinfecteze între fiecare client și celălalt, între fiecare masă și cealaltă. Chiar dacă este un cost în plus, este cea mai bună metodă de a proteja și personalul și să-l păstrezi să lucreze.

Purtarea măștii pentru personal este obligatorie. Cel care stă la masă nu va putea să mănânce cu mască, dar poate a mâncat și dacă stau de vorbă și poartă mască se protejează mai bine.

Important este că dacă ești în restaurant, trebuie să vezi că ospătarii poartă mască, dezinfecția pe mâini. Persoanele care au mâncat au atins tacâmuri, trebuie să se spele sau să se dezinfecteze.

Asta trebuie să ne intre în sânge în perioada asta. Și nu ne ajută numai să ne protejăm de COVID, în final ne va proteja și de gripa sezonieră.

sursa: digi24.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “La ce să fim atenți când mergem la restaurant și ce trebuie să facem. Sfaturile lui Raed Arafat

  1. În timpuri non-pandemice, trebuia să ne spălăm înainte de masă, nu după; trebuia să urmărim chelnerul să nu scape mâncarea pe jos și ne uitam la vecin în farfurie, dar acum ne uităm între mese, după butelie; înainte ne purtam cu mănuși și mască, dar acum mănușile nu mai sunt absolut necesare, dar masca da.
    Pe vremuri mai băteam vreun obraz înmănușați, dar acum știm de la Radi că nu ne protejează asemenea gesturi.
    Până când restaurantele, antreprenorii, ospătarii și chelnerii, dar mai ales bucătarii, nu vor așeza pe farfurie, lângă fripturică și periuța de dinți, iar lângă smântânică nu va veni și bolul cu pasta de dinți, nu mai suntem în siguranță la terase sau în spații închise.
    Berica fără apă de gură, ne face doar rău, iar conversațiile purtate prin mască, cu vorbe stâlcite și murmure fără adevăr, nu mai au aceeași savoare de odinidoară.

Lasă un răspuns