Klaus Iohannis, prezent la momentele comemorative de la Timişoara

iohannis 15

Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, a participat luni la o parte dintre evenimentele comemorative de la Timişoara. Domnia sa a depus mai întâi o coroană de flori şi a ţinut un moment de reculegere la monumentul din Cimitirul Eroilor.

La Primărie a participat, apoi, la o scurtă întrevedere cu autorităţile locale, după care a fost prezent, la Catedrala Mitropolitană, la o slujbă de pomenire a martirilor Revoluţiei, precum şi la un concert al Cercului de copii al Liceului „Ion Vidu” din Timişoara.

La Catedrală, unde a fost întâmpinat de mitropolitul Ioan Selejan, Iohannis a pus o candelă pe treptele lăcaşului de cult, pentru morţii Revoluţiei. Şeful statului a susţinut ulterior, la Operă, o alocuțiune cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la Revoluția română din Decembrie 1989, apoi a asistat la spectacolul balet intitulat „Revolta” şi închinat Revoluţiei declanşate cu trei decenii în urmă la Timişoara.

Trei decenii de la izbucnirea Revoluţiei care a dus la prăbuşirea regimului comunist din România au fost marcate, luni, prin mai multe momente care au evocat reperele zilei de 16 Decembrie 1989. Ziua când timişorenii au transformat ceea ce iniţial era doar o solidarizare a enoriaşilor reformaţi cu pastorul László Tőkés într-o revoltă anticeauşistă şi anticomunistă dârză, dar şi dramatică prin prisma numeroşilor morţi şi răniţi, pentru că după ce a eşuat represiunea cu bastoane, tunuri cu apă şi arestări, regimul n-a ezitat să folosească muniţia de război împotriva românilor ce protestau cu mâinile goale.

În 16 Decembrie 1989, pe la ora 14, s-a scandat pentru prima oară „Jos Ceauşescu!” şi „Libertate!”. În Piaţa Sfânta Maria au fost oprite tramvaiele, iar numărul demonstranţilor a ajuns în scurt timp la peste 2.000.

Forţele Ministerului de Interne intervin în forţă. Un pluton şi autospecialele de pompieri au intrat mai întâi în acţiune, încercând să oprească protestul. Dictatorul Nicolae Ceauşescu îi poruncise prim-secretarului Comitetului Judeţean al PCR, Radu Bălan, să rezolve problema în doar o oră.

Demonstranţii au început să se deplasze în coloane în principalele cartiere ale oraşului şi finalmente la sediul Comitetul Judeţean al PCR. Miliţia, împreună cu subunităţi de securitate şi de pompieri, au acţionat cu bastoane şi jeturi de apă, rănind sute de persoane şi reţinând peste 200 de timişoreni, care ulterior au fost bătuţi crunt în Arestul Miliţiei şi în Penitenciarul „Popa Şapcă”.

În seara primei zile a Revoluţiei, un pluton din formaţiunea antiteroristă USLA, echipat cu scuturi, bastoane şi căşti, a utilizat inclusiv fiole lacrimogene împotriva protestatarilor. Comandanţii celor două divizii ale Ministerului Apărării au trimis în oraş 24 de patrule înarmate.

Demonstranţii s-au regrupat în Piaţa Maria, iar după ora 23 au pornit spre Catedrală. Sutele de arestări şi intervenţiile brutale ale militarilor, din prima zi a Revoluţiei, nu au avut deloc darul de a linişti spiritele şi a urmat, după cum ştim, un 17 Decembrie însângerat, când s-a folosit nu doar armament de război, ci şi muniţie dum-dum, interzisă prin convenţiile internaţionale.

Pentru Timişoara, perioada 16 – 22 Decembrie 1989 a fost una dramatică, dar nimeni şi nimic nu a putut opri setea de libertate a oamenilor, care au ieşit în cele din urmă cu zecile de mii în stradă.

O şedinţa specială a Consiliului Local Timişoara a fost dedicată comemorării eroilor martiri, momentul deschizând seria acţiunilor de ieri, dedicate Revoluţiei. Ziua Porţilor Deschise, la Memorialul Revoluţiei de pe str. Oituz, a marcat, la rândul său, trei decenii de la evenimentul istoric început la Timişoara şi continuat în Capitală şi alte câteva oraşe.

La Teatrul Naţional a fost vernisată, luni, expoziţia de pictură „30 de ani de la declanşarea Revoluţiei Române din Decembrie 1989”, moment urmat de lansarea cărţii „Timișoara – 30 de ani de libertate”, a istoricului Adrian Kali.

Tot la Teatrul Naţional au fost premiaţi, luni după-amiază, câştigătorii concursului de istorie  „30 de ani de la declanşarea Revoluţiei Române din Decembrie 1989”.

Un concert de muzică folk dedicat Revoluţiei Române din Decembrie 1989 a reunit, în Piaţa Victoriei, nume sonore ale genului, precum Mircea Vintilă, Mircea Baniciu şi Ducu Bertzi.

Marţi, 17 Decembrie, Timişoara este în doliu, comemorând 30 de ani de la căderea primilor martiri ai Revoluţiei din 1989. De la ora 10 este programată o slujbă de pomenire a eroilor şi o depunere  de coroane la Catedrala Mitropolitană, iar la ora 12, un moment de acest gen va fi organizat la Biserica Martirilor.

De la 14, la Cimitirul Eroilor va avea loc parastasul martirilor, precum şi o depunere de coroane. De la ora 18, un moment de reculegere cu lumânări personalizate cu chipurile eroilor-martiri va fi ţinut marţi, pe treptele Catedralei Mitropolitane.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *