Klaus Iohannis lămurește conflictul dintre PNL și Dacian Cioloș: primarii se aleg dintr-un tur

iohannis ciolos

Președintele Klaus Iohannis a lămurit conflictul din PNL și premierul Dacian Cioloș. Președintele spune că în această dispută, dreptatea a stat de partea lui Cioloș și anunță că legea electorală nu va fi schimbată, iar primarii vor fi aleși dintr-un singur tur.

”La noi, politica aduce întotdeauna surprize şi niciodată nu putem să constatăm o lipsă de subiecte. Cum suntem în an electoral, lumea s-a aşlteptat ca partidele să vină cu subiecte de substanţă, nu de campnaie. Eu îmi doresc o viaţă politică vie, cu dezbateri grele, pe substanţă. Aici se încadrează şi discuţia despre alegerile locale. S-a lucrat anul trecut pe întreaga legislaţie electorală, dar alegerea primarilor a rămas neschimbată: se vor alege dintr-un tur. Dacă mă întrebaţi pe mine, care am fost primar, personal, cred că alegerile în două tururi sunt mai bune. Dar în acelaşi timp trebuie să fie serioşi şi realişti: avem o lege nouă, nu are niciun an. Nu cred că este bine să schimbăm legeile tot timpul, unele chiar înainte să le aplică vreodată. Trebuie să ţinăm cont şi de fondul problemei, de faptul că en dorim stabilitate legislativă.

PNL insistă să schimbe legislaţia electorală. Abordarea PNL mi se pare foarte legitimă. Fiecare îşi face calcule înainte de alegeri. Este evident că, după ce în 2014, prin schimbarea legii, au plecat 500 de primari de la PNL la PSD, e normal ca PNL să-şi dorească un mod de alegeri care să-i pună măcar pe picior de egalitate cu PSD. Abordarea PNL nu este populistă. Este o problemă foarte importantă. Dacian Cioloş e prins în poveste. Nu cred că există un conflict şi cred că Cioloş a procedat corect. Pe bună dreptate, premierul, care conduce un guvern tehnic, nu a dorit să tranşeze o chestiune eminamente politică. Această chestiune trebuie tranşată în Parlament, prin vot.”, a spus Klaus Iohannis la TVR 1.

stiripesurse.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns