Justiția, o poveste cu și despre oameni

adriana stoicescu

Prezentă la conferința organizată de Consiliul Superior al Magistraturii la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, intitulată ,,Centenarul Marii Uniri – o istorie a justiţiei moderne, de la unitatea naţională la diversitatea europenă”, președinta Tribunalului Timiș, Adriana Stoicescu, a transmis câteva gânduri legate de acest eveniment, al cărui mesaj se pare că a avut un impact pozitiv și revitalizant asupra invitaților.

”(…) În aceeaşi sală, uitând preţ de o zi de revoluţii fără miză şi revocări contestate la nesfârşit, judecătorii şi procurorii au ascultat lecţii de Istorie.

Au vorbit avocaţi şi foşti magistraţi, profesori şi oameni politici, despre istorie şi justiţie, despre decenţă şi onoare. Despre normalitate. Justiţia nu înseamnă protocoale şi DNA.

CITEȘTE ȘI: Un bărbat a fost înjunghiat într-un pasaj

Justiţia nu este o poveste despre dosare, înscrisuri şi expertize; este o poveste cu şi despre oameni. Cu necazurile şi suferinţele lor. Cu păcatele lor. Şi, mai ales, cu speranţă.

Magistratura nu înseamnă salarii şi pensii speciale, privilegii şi onoruri. Este o vocaţie, nu un job de 8 ore. Dacă eşti Magistrat, pleci acasă cu problemele oamenilor din faţa ta, indiferent ce sfaturi vei primi de la cei care ne învaţă să fim zen.

Pentru că schimbi destine. Hotărăşti cui rămâne o casă şi cine pleacă, după o muncă de o viaţă; cine creşte copilul, pe care celălalt părinte îl va vedea, poate, o dată pe lună.

Inculpaţii din faţa ta au poveştile lor de viaţă, pe care nu întotdeauna le înţelegi… Decizia ta de a–i trimite după gratii le schimbă, însă, viaţa pentru totdeauna.

Nu ne vor salva străinii. Noi trebuie să o facem. Când ultimul magistrat din ţara asta va înţelege că magistratura înseamnă un strop de smerenie şi multă înţelegere, înţelepciune şi omenie, vom fi salvaţi.

Până atunci, rămânem la periferia istoriei, mâncând seminţe, cu petul de bere în mână. Vom continua să importăm iluzii şi să exportăm minciună.

Felicitări doamnelor judecător Simona Marcu şi Evelina Oprina (n.r. – președinte, respectiv, membru al Consiliului Superior al Magistraturii) pentru momentul Alba Iulia, 16 noiembrie 2018”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns