Justiția, în stare de urgență

sala judecata

Starea de urgență decretată de președintele României produce modificări însemnate pe toate palierele. În ceea ce privește justiția, se vor judeca doar cauzele de o urgență deosebită, acestea urmând să fie stabilite de conducerile instanțelor și de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Procesele aflate pe rol care nu vor fi judecate în această perioadă vor primi noi termene de judecată, iar justițiabilii pot trimite înscrisuri pe adresele de e-mail ale instanțelor. De asemenea, prescripția răspunderii și  termenele de decădere pentru exercitarea unui drept nu vor curge în perioada stării de urgență.

În ceea ce privește instanțele din Timișoara, cauzele care se vor judeca în continuare vor fi afișate pe portalul acestora, cu o zi înainte de termenul de înfățișare. Este o măsură menită să asigure protecția și informarea justițiabililor, adaptată la contextul actual, însă reprezintă un impediment pentru persoanele care nu au acces la internet, nu au competențe digitale ori nu dispun de mijloace pretabile comunicării online (calculator, smartphone etc.).

Potrivit unui comunicat remis de reprezentanții judecătoriei, cetățenii care nu au acces la mijloacele de comunicare pe internet pot vizualiza cauzele care urmează să fie judecate la intrarea în incinta Palatului Dicasterial. Părțile care au fost deja citate, dar ale căror cauze nu se judecă în această perioadă, urmează să fie înștiințate în timp util despre viitoarele termene, dau asigurări reprezentanții instanței timișorene.

Totodată, aceștia au transmis că justițiabilii care nu au posibilitatea de a transmite documente către judecătorie, tribunal și curtea de apel prin mijloace electronice o pot face prin poștă. Deocamdată, aceștia pot avea acces în incinta Palatului Dicasterial în zilele de luni, miercuri și vineri, în intervalul ora 9 – 11, la Registratura Judecătoriei Timișoara (pentru toate instanțele), care funcționează la parterul instituției.

Eliberarea înscrisurilor se va efectua, tot provizoriu, în zilele de luni, între orele 9 – 11, la judecătorie, miercuri, în același interval orar, la tribunal și vineri, la curtea de apel. Urmează ca în aceste zile, conducerile instanțelor să decidă dacă vor mai rămâne în vigoare aceste posibilități.

Pe durata stării de urgenţă, pentru judecarea proceselor, instanțele judecătorești, ținând seama de împrejurări, pot fixa termene scurte, inclusiv de la o zi la alta sau chiar în aceeași zi. Pe de altă parte, justițiabililor și apărătorilor lor li se recomandă să nu se prezinte la termenele de judecată decât dacă este neapărat necesar, aceștia având posibilitatea de a solicita continuarea dezbaterilor în absența lor și de a transmite, tot prin poștă sau e-mail, concluzii scrise.

Amânarea judecării cauzelor poate fi dispusă și la cerere, în situația în care partea interesată se află în izolare la domiciliu, în carantină sau spitalizată în contextul pandemiei de COVID-19.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns