Județul Timiș, fruntaș la asistența medicală primară

medic familie

Timișul este fruntaș la nivel național, ocupând prima poziție dintre județe țării în ceea ce privește numărul cabinetelor de medicină de familie, cu 480 de unități (din care circa jumătate funcționează în Timișoara), fiind devansat doar de Capitală, unde funcționează 1.390.

CITEȘTE ȘI: Un medic, șef al secției de chirurgie, a refuzat să se implice în salvarea unui pacient

În Iaşi sunt 473 de cabinete, iar în Dolj, 460. Cele mai puţine sunt în Covasna şi Giurgiu, fiecare cu câte 98 de cabinete, potrivit radiografiei sistemului de sănătate, elaborată de Institutul Naţional de Statistică (INS). Reţeaua de cabinete independente de medicină de familie includea, în anul 2018, cele mai multe cabinete în regiunile Nord-Est (1.614 cabinete), Bucureşti-Ilfov (1.553 cabinete) şi Sud-Muntenia (1.486 cabinete), iar cele mai puţine, în regiunile Sud-Est (1.160 cabinete) şi Vest (1.150 cabinete). În Banat, județul Caraș-Severin înregistrează un deficit în acest sens.

La sat, mai mulți pacienți și mai puțini medici

Potrivit datelor, primul contact al pacienţilor cu sistemul sanitar se realizează la cabinetul medicului de familie. Conform INS, numărul cabinetelor de medicina familiei a scăzut anul trecut, cu peste o sută de unități față de 2017. Analiza arată că unui cabinet de medicină de familie din mediul rural i-au revenit de 1,3 ori mai mulți locuitori decât unuia din mediul urban. Din totalul medicilor de familie, aproape două treimi își desfășoară activitatea în mediul urban.

În anul 2018, activitatea din sistemul sanitar (public şi privat) s-a desfăşurat în aproape 62.000 unităţi sanitare (50.000 de unităţi sanitare în mediul urban şi 12.000 în mediul rural).

Distribuţia reţelei unităţilor sanitare pe medii de rezidenţă evidenţiază faptul că reţeaua sanitară s-a dezvoltat, în principal, în mediul urban, unde s-au regăsit: 91,3 la sută din numărul total de spitale şi unităţile asimilate spitalelor şi 93,2 la sută din totalul ambulatoriilor integrate spitalelor şi al celor de specialitate, 97,8 la sută din totalul dispensarelor medicale, 98,1 la sută din totalul policlinicilor, 98,2 la sută din centrele medicale de specialitate, 97,4 la sută din unităţile de ambulanţă, transport pacienţi şi SMURD, precum şi toate centrele de sănătate mintală, centrele de transfuzie sanguină şi sanatoriile TBC. În mediul urban au funcţionat şi 66,9 la sută dintre farmacii, 95,8 la sută dintre laboratoarele de tehnică dentară, 95,9 la sută dintre laboratoarele medicale, precum şi șapte dintre cele opt sanatorii balneare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *