În judeţul Timiş au sosit primele doze de vaccin antigripal

vaccin 5

Județul Timiș a primit într-o primă etapă 783 de doze de vaccin antigripal destinate campaniei gratuite din acest an, conform Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș. Cantitatea reprezintă însă doar 1,74 la sută din necesarul de 45.000 de doze, estimat de autoritățile sanitare, astfel că nu toate categoriile populaționale aflate la risc de îmbolnăvire vor fi imunizate în această perioadă. Potrivit DSP Timiș, într-o primă etapă vor fi vaccinate doar o parte din cadrele medicale și două categorii de pacienți.

”În farmacia instituției sunt 783 de doze de vaccin antigripal ce vor fi destinate, conform Ministerului Sănătății, următoarelor categorii de populaţie: pacienţi cu boli cronice spitalizaţi în unităţile medicale, în scopul prevenirii infecţiilor asociate asistenţei medicale datorate contactării infecţiei prin gripă, pacienţi cu afecţiuni cronice din spitalele-secţiile de boli cronice, personalul medico-sanitar din secţiile de ATI şi neonatologie, personalul medico-sanitar care activează în serviciul de ambulanţă şi face parte din echipajele de intervenţie de pe ambulanţe”, a precizat Luminiţa Răveanu, director executiv al DSP Timiș. Totodată, în județul Caraș-Severin, au ajuns doar 247 de doze.

 

Începe sezonul de circulație a virusului gripal

Ministerul Sănătății a declanșat o primă etapă a asigurării cantităților necesare de vaccin antigripal în teritoriu, ținând cont că începe sezonul de circulație a acestui virus, iar populația poate fi supusă unui risc crescut de gripă și de complicații ale acesteia. Astfel, în țară sunt distribuite pentru început 19.133 de doze de vaccin antigripal trivalent inactivat și purificat (denumire comercială Influvac), urmând ca în a doua etapă, după jumătatea lunii noiembrie, să fie livrate a doua și a treia tranșă de vaccin, în cantitate de un milion de doze.

Potrivit directorului executiv al DSP Timiș, vaccinarea antigripală reprezintă cea mai eficientă soluţie pentru prevenirea gripei de sezon, deoarece este vorba de o boală care poate deveni mortală din cauza complicaţiilor asociate. Virusul gripal determină o scădere a rezistenţei organismului, locală şi generală, favorizând apariţia suprainfecţiilor.

Gripa sezonieră este o boală virală contagioasă care se manifestă în lunile de iarnă, se poate transmite pe cale aeriană, prin contact direct cu persoana bolnavă sau prin contact mână – ochi, mână – nas, mână – gură cu suprafeţele contaminate cu secreţii. Primele simptome sunt : febră, dureri de cap, oboseală, slăbiciune musculară, nas înfundat, dureri în gât, dureri generale, tuse, senzaţie de epuizare.

Cele mai expuse la virusurile gripale sunt categoriile vulnerabile ale populației, adică bolnavii cronici – cu precădere cei suferinzi de afecțiuni respiratorii, metabolice, cardiovasculare sau infecție HIV – copiii cu vârsta între șase luni și cinci ani, indivizii instituționalizați, femeile însărcinate, personalul medical și vârstnicii. Aceste persoane se contaminează mai ușor și pot suferi, ulterior, complicații severe, cu deteriorarea stării de sănătate, fiind destul de întâlnite situațiile în care se ajunge la insuficiență respiratorie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *