Joia animată poate constitui o soluție pentru Piața Traian

Municipalitatea a încercat în anii postrevoluționari câteva soluții de revitalizare a unor locuri istorice. Dacă cea mai recentă reabilitare a centrului l-a refuncționalizat prin decizia pietonizării unui număr de străzi și prin activitățile comerciale de aici, nu se întâmplă același lucru cu alte zone ale orașului.

Dacă ne referim la Piața Traian, atunci trebuie să spunem că aceasta rămâne în continuare un loc dezolant în privința stării tehnice a clădirilor și a utilizării spațiului public generos de aici. Câteva evenimente au animat rareori pavajul înverzit, dar și atunci interesul locuitorilor a lipsit. De când însă a fost organizată piața volantă, cu sau fără speculanții obișnuiți, o zi pe săptămână există o mică animație și aici.

Canicula însă afectează această animație, iar dacă vezi un tinerel cu un ventilator pe baterii în spate plimbându-se prin piață pentru a ajunge la măsuța lui cu produse agricole înseamnă că nici vânzătorii, pe o astfel de vreme nu au o viață bună. Dacă privești străzile care radiază în jurul pieței, constați doar realitatea mașinilor grăbite sau parcate și a tramvaielor care se golesc sau se umplu de lume în stația unică a pieței, pe ambele sensuri.

De asemenea, vezi diverse spații comerciale, unele reabilitate, dar goale, din cauza lipsei de vad de astăzi. Zona înspre Piața Badea Cârțan, cea mai mare și mai ieftină a Timișoarei e raiul second-hand-urilor de tot fel, inclusiv pe trotuare, și al produselor de uz caznic.

Cu ani în urmă, jumătate din strada Ștefan cel Mare, din Piața Traian și până la Fabrica de bere a fost transformată într-un spațiu pentru terase. Proiectul eșuat s-a transformat într-o nesfârșită parcare. Aspectul cel mai jalnic al zonei și-l etalează strada Ion Mihalache, fostă Bicaz, cu tot efortul de salubrizare al autorităților. Peisajul în zona clădirilor istorice, unele în curs de năruire, este terifiant.

El se îmbină sinergic cu precaritatea vieții celor care mai locuiesc în această zonă. Animația de joi poate însă renaște speranțe și chiar o soluție, poate singura, de revitalizare a Pieței Traian. Aceasta ar putea fi mutarea permanentă a micilor producători din Piața Badea Cârțan aici.

Locul ocupat de aceștia ar deveni poate parcare, astfel descongestionându-se zona limitrofă celui mai aglomerat perimetru din oraș, iar prin recrearea unui vad și în Piața Traian, încet-încet, clădirile istorice ar redeveni atractive pentru reabilitare și repunere în circuit, în primul rând, în cel economic.

E doar o idee. Poate că aleșii cei noi vor fi mai ingenioși decât cei de până acum și vor trezi din nou la viață acest loc emblematic al orașului, care este Piața Traian.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Joia animată poate constitui o soluție pentru Piața Traian

  1. Piata Traian trebuie deratizata.Lucrez in zona si mergi pe strada si ai sanse sa te intalnesti cu un sobolan.Minunata Timisoara.

Lasă un răspuns