Jazzed UP! – un nou concept de turism cultural pentru vestul României

jazzed 1

Organizatorii de evenimente de jazz și administrațiile locale și județene din zona de vest a țării pun bazele unui program cultural pilot de comunicare turistică pentru regiune: Jazzed UP! În limba engleză „to jazz up”, înseamnă „a face ceva mai interesant, mai captivant”. Numele programului ar mai putea suferi unele modificări.

Jazzed UP! va fi un program cultural pilot de comunicare turistică pentru regiune. Alegerea unui gen muzical specializat, dezvoltat în regiune de către două dintre cele mai relevante evenimente de gen din România (JazzTM și Gărâna Jazz Festival), este în sine, un mesaj important care contribuie la accesibilizarea formelor artistice performative, dezvoltând un public nou, care mai apoi poate susține întreaga scenă culturală.

Acest concept este bazat pe festivalul JazzTM, program cultural al Primăriei Municipiului Timișoara și Gărâna Jazz Festival, program cultural al Primăriei Municipiului Reșița și al Consiliului Județean Caraș-Severin. De asemenea, conceptului i s-a mai alăturat și platforma timișoreană Jazz Updates.

JazzTM este un eveniment de educație muzicală și este, totodată, cel mai vizibil festival desfășurat la Timișoara. Festivalul prezintă, anual, nume relevante ale scenei mondiale de jazz, contrapunctate de un line-up accesibil, cu scopul de a dezvolta audiențe noi.

Jazz Updates este o platformă care își propune promovarea unor proiecte inovative din zona jazz-ului contemporan, artiști și inițiative muzicale de avangardă.

Gărâna Jazz Festival este, de un sfert de secol, un eveniment de marcă ce a cultivat diversitatea jazz-ului la cea mai înaltă calitate și a găzduit concerte legendare. În tot acești ani a ținut în viață scena românească de jazz, transformând satul în care se desfășoară într-o veritabilă atracție turistică.

„Bazându-ne pe radiografia istoricului cultural regional, în contextul în care turismul cultural este o prioritate de ani de zile și, în egală măsură, o oportunitate pe termen lung de susținere și poziționare a localităților și comunităților din Banat, o colaborare regională public-privată este strategia care poate genera impactul pozitiv așteptat, prezentând totodată un caz de bună practică, unic în România”, explică Norbert Tako, producătorul Festivalului JazzTM.

Inițiatorii Jazzed UP! consideră că exercițiul și exemplul colaborării în sine sunt importante pentru comunitățile noastre și se așteaptă la un impact cultural și turistic sporit, ca urmare a colaborării dintre administrațiile noastre locale și județene în susținerea de programe culturale în beneficiul regiunii. Aceștia consideră că o marcă regională este mult mai eficientă și cu rezultate mult mai vizibile decât eforturile locale izolate. Ei speră ca Jazzed UP! să devină un diferențiator pe partea de ofertă culturală față de alte regiuni ale României și să susțină considerabil turismul cultural în regiunea de vest, inițiativă la care invită să se alăture și alte autorități locale și Consiliul Județean Timiș.

Maraton în iulie

Pentru luna iulie a acestui an, organizatorii și-au propus un adevărat maraton de jazz. Astfel, la JazzTM, program vor figura: 2 iulie – Nubya Garcia, Ashley Henry; 3 iulie – Ibrahim Maalouf – Quelques Melodies, Theon Cross; 4 iulie- JLCO with Wynton Marsalis, Bokante. Sub genericul Jazz Updates, în 5 și 6 iulie sunt programate formate de solo și duo din trei muzicieni – Louis Sclavis (Lyon, Franța), Ralph Alessi (New York), Lucian Ban, (România/New York). Aceste evenimente din Timișoara vor fi urmate de Festivalul de jazz de la Gărâna, unde vor putea fi urmăriți: 7 iulie – Dhafer Youssef – Sounds of Mirrors, Vincent Peirani & Émile Parisien; 8 iulie – Avishai Cohen Trio, Trygve Seim Quartet; 9 iulie – Nils Peter Molvaer Band, The Letter – Shri Sriram & Bugge Wesseltoft; 10 iulie – Mohini Dey, David Helbock Trio; 11 iulie – Lars Danielsson Quartet, Vandercris.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *