Iosif Ionel Toma, primarul comunei Giroc: „Ritmul de extindere al comunei Giroc a ajuns să ne situeze pe un binemeritat loc zece în ierarhia națională a dezvoltatorilor imobiliari”

Iosif Ionel Toma 1

– Care sunt principalele realizări din acest mandat?
– Infrastructura a constituit un obiectiv prioritar și cred că acest lucru a fost transpus evident în practică.
În mare au fost realizate următoarele investiții:
Asfaltare străzi și intrânduri pe zeci de mii de metri pătrați
Realizare trotuare prin betonare și montare de pavaje ornamentale
Asigurarea iluminatului public în zonele nou create
Extindere rețele de apă și canalizare
Reamenajare poduri și podețe în comună pentru îmbunătățirea circulației înspre locuințe
Achiziționare mașini și utilaje
Înființare parcuri și piețe
Realizare busturi ale personalităților locale și monumente comemorative
Investiții în educație și cultură, inclusiv administrație.

Pentru infrastructură:
– Străzi asfaltate: 27.000 de metri pătrați
– Intrânduri asfaltate: 35.000 de metri pătrați
-Trotuare betonate: 23.000 de metri pătrați
-Trotuare cu pavaj ornamental: 18.000 de metri pătrați
– Realizare podețe: 270 bucăți
– Stâlpi iluminat: 880 bucăți
– Rețeaua de apă s-a extins cu aproximativ 39 de kilometri
– Rețeaua de canalizare s-a extins cu aproximativ 13 kilometri.

Având în vedere că administrarea domeniului public și privat al Unității Administrativ Teritoriale Giroc se face atât cu ajutorul personalului calificat, cât și cu utilaje performante, în decursul acestui mandat s-au achiziționat următoarele mașini și utilaje:
-Autogreder cu anexe
-Plug pentru zăpadă
-Mașini pentru spălat pardoseli la sălile de sport din Giroc și Chișoda
-Mașină pentru sudat polietilenă cu generator propriu
-Autoutilitară cu atelier mobil tip Iveco
-Autoutilitară tip PRB
-Buldoexcavator.

Acordând o atenție deosebită modului de petrecere a timpului liber dar și de mișcare, s-au avut în vedere realizarea mai multor obiective care se alătură celor înființate până în anul 2012, după cum urmează:
– Parcul Aurel Vlaicu – suprafață de 10.200 metri pătrați
– Parcul Eroilor – suprafață de 4.500 metri pătrați
– Parcul Someș – suprafață de 150 metri pătrați

Comemorarea înaintașilor de pe meleagurile girocene, dar și memorarea unor evenimente inedite au condus la realizarea unui bust din bronz al preotului David Voniga, în fața Liceului Teoretic cu același nume și a unui Monument al Eroilor, care a fost montat pe soclu în Parcul Eroilor de pe str. Bega. Deoarece primul monument ridicat în memoria aviatorului Aurel Vlaicu a fost ridicat în comuna Giroc, de data aceasta s-a așezat o machetă a avionului construit de către acesta, în parcul care îi poartă numele.

Datorită numărului mare de locuitori care au solicitat înființarea a două piețe, s-au construit două piețe, de mici dimensiuni, câte una în fiecare localitate, Giroc și Chișoda, unde producătorii autohtoni își pot expune și vinde produsele agroalimentare. Aceste piețe sunt în curs de finalizare, având nevoie de autorizarea de funcționare.

– S-a observat o atenție deosebită acordată calității actului educațional…
– Așa este, pentru că investiția în educație înseamnă investiție în viitor.
În prezent, datorită măsurilor luate pentru extinderea spațiilor de învățământ, s-a depășit suprafața de 10.000 de metri pătrați utili, ceea ce înseamnă săli de clasă, laboratoare, săli de sport, grădinițe, creșe, after-school etc.
Tot la acest capitol, putem vorbi despre o mare reușită și anume înființarea Liceului Teoretic ,,David Voniga”.
De curând, s-a achiziționat un autobuz școlar cu 16+1 locuri, marca Opel, nou.

– Au fost și alte realizări notabile?
– Eu cred că toate aceste realizări sunt destul de vizibile pentru toți cetățenii, la care se mai adaugă și următoarele:
-Reamenajare sală de ședințe a Consiliului Local Giroc
-Reamenajare arhiva Primăria Comunei Giroc
-Reamenajare spații cu destinația de garaje pentru opt autobuze, birouri, dispecerat și spații de depozitare materiale
– Amenajare spațiu cu destinația de casierie în zona Planiște,
– Realizare și modernizare semnalizare rutieră pe orizontală și verticală în comuna Giroc
-Amenajare spații cu destinația de activități poștale în localitățile Giroc și Chișoda
-Edificare grupuri sanitare la capela cimitirului din Chișoda.

De asemenea, s-au pus bazele primelor locuințe sociale din fonduri proprii ale primăriei. A fost depus un proiect cu o valoare de aproximativ patru milioane de euro, în vederea construirii de locuințe sociale.
Totodată, la intervențiile administrației publice locale, s-au modernizat peste 65 la sută din liniile de alimentare cu energie electrică, tocmai datorită ritmului crescut al construcțiilor de locuințe. Relevant pentru dinamica din acest sector este faptul că, anual, au fost eliberate aproximativ 750 de autorizații de construire. Nu e de mirare că populația Girocului a ajuns la peste 12.000 de locuitori în acte, la care se adaugă alte circa 3.000 de persoane aflate în tranzit sau la familii. Foarte mulți sunt cei care lucrează în construcții, pentru că avem în comună nu mai puțin de 45 de firme cu asemenea profil.
În acest mandat, s-au inițiat peste 600 de proiecte de hotărâri ale consiliului local, atât pentru reglementarea unor situații ale comunității, dar și în vederea rezolvării diferitelor probleme cetățenești.
S-a finalizat proiectul structural pe Măsura 322, care înseamnă 6,5 kilometri de șosea spre pădurea Girocului și o pistă de biciclete care, adunată cu lungimea celei de pe DJ 595, totalizează zece kilometri.
Întorcându-ne la școli, în același proiect pe fonduri europene, s-a construit un after-school în cadrul Liceului Teoretic ,,David Voniga”.
Tot în cadrul proiectului sus amintit, au fost achiziționate costume populare, instrumente muzicale precum și aparatură de sonorizare performantă, datorită faptului că în cadrul Ansamblului de Cântece și Dansuri ,,Ghiocelul” se realizează un act de cultură impresionant, în prezent acest ansamblu reunind peste 250 de membri.
Ansamblul are acum în dotare peste 500 de costume populare din toate zonele țării cu care se prezintă la diferite spectacole.
În vederea redimensionării spațiului de mișcare și de recreere la unitățile de învățământ de pe raza comunei Giroc au fost achiziționate terenuri în vecinătatea acestora și organizate corespunzător.
În spațiul achiziționat la Școala Gimnazială ,,Iosif Ciorogariu” din Chișoda, va fi edificat un after-school, pentru a veni în sprijinul părinților, al elevilor și al cadrelor didactice.

 

„Suntem fruntași în ierarhia dezvoltatorilor imobiliari”

– Această extindere, aproape fără precedent, a generat, evident, abordări noi și în plan administrativ. Ce probleme au apărut?
– Ne confruntăm cu amenințarea de a nu putea ține ritmul cu dezvoltarea imobiliară. Sunt peste 45 de mari constructori care își derulează activitatea în Giroc, cu o frenezie de neimaginat. Acest lucru ne obligă și pe noi să ținem ritmul cu tot ceea ce presupune dezvoltarea imobiliară: extinderi de apă și canal, racordări la rețele, pietruiri și asfaltări de străzi. Este normal ca, în orice etapă a construcțiilor, atât dezvoltatorii imobiliari, cât și viitorii locatari să dorească să li se pună la dispoziție toată infrastructura necesară.
E un lucru practic imposibil de realizat în scurt timp, având în vedere că toate investițiile enumerate au fost efectuate exclusiv cu sume de la bugetul local. A existat o optică greșită și total deplasată a Consiliului Județean Timiș, de a nu ajuta localitățile care au venituri proprii, cu toate că aceste venituri sunt insuficiente. Această abordare a administrației județene ne creează destule probleme, și cetățenii ne semnalează tot felul de aspecte. Eu sper că o nouă administrație a Consiliului Județean Timiș, dublată de o viziune diferită privind echilibrarea bugetelor locale, să aducă ceva benefic pentru ritmul în care comuna Giroc se dezvoltă. Ne mândrim cu faptul că am ajuns pe un binemeritat loc zece în ierarhia națională a dezvoltatorilor imobiliari.

– La final de mandat, apar, deseori, și critici. Cât de justificate sunt ele?
– Criticile care vin la adresa administrației locale sunt, în general, sursa nemulțumirilor mai mici sau mai mari, dar ele nu reflectă întotdeauna realitatea.
Problemele existenței câinilor fără stăpân, a gunoaielor și a resturilor de materiale provenite de la construcțiile aflate în lucru au fost, sunt și vor fi în atenția administrației locale, însă o rezolvare totală nu va fi posibilă, indiferent de strădania sistemului administrativ.
Nu putem acoperi toată suprafața locuibilă cu verificări zilnice în teren, pentru a observa, de pildă, dacă din peste 4.200 de lămpi de iluminat public nu funcționează una. Nu poți spune că, dacă nu mai merge o lampă, există o problemă vitală a comunității. Din punctul meu de vedere, consider că mi-am făcut datoria cu prisosință, că mi-am pus toate forțele și întreaga capacitate în interesul cetățeanului. Sper că munca de peste 12 ore pe zi și-a spus cuvântul în rezultatele mai înainte prezentate.

 

„Tot ceea ce am făcut a fost în spiritul unui adevărat creștin”

– Sunteți recunoscut ca o persoană foarte credincioasă. În ce măsură se transmite apropierea de biserică în relația cu cetățeanul?
– Fiind un credincios practicant, sunt nedezlipit de biserică și, spre disperarea multor critici, îmi este teamă doar de Dumnezeu. Consider că tot ceea ce am făcut a fost în spiritul unui adevărat creștin și nu mă voi abate de la această idee indiferent de ceea ce se vorbește pe diferite surse. Eu am credința nestrămutată și spun tuturor două propoziții demne de urmat: Dumnezeu există și Mântuitorul Este Viu!

 

„Acceptăm criticile obiective și vom păstra acel spirit interactiv de muncă”

– Cum va arăta Girocul peste patru ani?
– Peste patru ani, am convingerea că Girocul va arăta mai bine și o să finalizăm tot ceea ce ne-am propus, pentru că sunt lucruri pe care atât Girocul, cât și Chișoda le merită. Chiar dacă ne numim comună, vreau să simțim tot confortul unei așezări urbane, depășind, prin modul de organizare și gospodărire, alte localități din comunitatea europeană. Deja, există voci care s-au exprimat, cu diferite ocazii, după ce au vizitat localitatea noastră, afirmând cu tărie că Girocul și Chișoda arată ca în Vest. Este un lucru care ne onorează și ne dă speranța că vom reuși să transformăm ideile noastre în realitate, pentru că locuitorii comunei merită să trăiască într-un mediu sănătos, din toate punctele de vedere.
Acceptăm criticile obiective, ne sfătuim, adoptăm hotărâri în funcție de ideile venite din partea cetățenilor, și vom păstra acel spirit de muncă interactiv. Nu vom lăsa niciodată să ne oprească sau să ne dea înapoi răutățile și chestiunile exagerate care sunt spuse la nervi, pentru că dacă vom face așa, vom avea de suferit atât noi, cât și societatea pe care o reprezentăm. Mulțumesc celor care au avut încredere în această administrație greu încercată de lipsa de personal, de salariile mici și de fluctuația angajaților spre zone private sau de stat mai bine plătite.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Iosif Ionel Toma, primarul comunei Giroc: „Ritmul de extindere al comunei Giroc a ajuns să ne situeze pe un binemeritat loc zece în ierarhia națională a dezvoltatorilor imobiliari”

  1. Primarul „mare gospodar” mai vrea un mandat!
    Un articol pt campania electorala, sau cum sa ne laudam ca poate mai uita lumea ce afaceri am facut.

  2. Mai adaugati ca si realizari : blocurile rasarite intre case, gunoaiele de pe campuri, iarba netaiata din comuna, salcamii necuratati de pe Calea Timisoarei, drumurile de access neasfaltate, si lista ar putea continua. Felicitari pt realizari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *