Iohannis: Ne aflăm, din păcate, într-un veritabil val doi al pandemiei / Orban: Prin organizarea alegerilor nu există un risc suplimentar

iohannis orban

Europa se află „într-un veritabil val doi al pandemiei” de coronavirus, cu recorduri zilnice negative la nivelul tuturor indicatorilor în majoritatea țărilor, iar „efortul de a reduce curba infecțiilor trebuie să fie unul colectiv, pentru că până când nu vom fi cu toții în siguranță, nimeni nu va fi cu adevărat ferit de pericolul contaminării”, a declarat joi seara președintele Klaus Iohannis, înainte de a participa la videoconferință cu membrii Consiliului European, conform hotnews.ro.

Având în vedere experiența primului val, când achiziționarea de medicamente și echipamente a fost extrem de dificilă și foarte costisitoare, soluțiile pentru a evita un scenariu similar sunt rezervele de stocare RescEU și achizițiile comune, a subliniat Klaus Iohannis.

CITEŞTE ŞI: Explozie de infectări cu coronavirus la Timişoara, Lugoj, Dumbrăviţa, Sănnicolau, Giroc, Jimbolia, Săcălaz, Şag şi Ghiroda

Un alt subiect care va fi discutat de liderii europeni este legat de măsurile specifice legate de testare, izolare și carantină, precum și de strategia vaccinurilor la nivelul statelor membre.

„Cu privire la vaccinul anti-COVID-19, odată ce va deveni disponibil, sperăm cât mai repede, el va fi furnizat către toate statele membre. Este însă nevoie – și voi sublinia acest lucru – de creșterea finanțării disponibile în cadrul Instrumentului pentru Sprijin de Urgență, pentru a permite sporirea surselor de aprovizionare cu vaccinuri”, a mai spus Iohannis.

Orban: Prin organizarea alegerilor nu există un risc suplimentar

Premierul Ludovic Orban a declarat joi seara, la Constanţa, că prin organizarea alegerilor parlamentare pe 6 decembrie nu există un risc suplimentar de răspândire a coronavirusului, dacă vor fi respectate regulile impuse în acest sens atât în campania electorală, cât şi în ziua exercitării votului, conform stiripesurse.ro.

„După părerea mea (…), campania electorală dacă este organizată cu respectarea regulilor care sunt prezente în hotărârea de guvern, care au fost, de altfel, regulile şi în campania pentru alegerile locale, nu există un risc suplimentar de răspândire. Dacă toţi candidaţii care îşi fac campanie şi echipele care îi însoţesc poartă mască, nu se apropie de oameni, vorbesc de la o distanţă rezonabilă, respectă numărul de persoane maxim la evenimente, gândiţi-vă că am redus la 20 de persoane indoor şi la maxim 50 de persoane outdoor, numărul maxim de participanţi la evenimentele electorale”, a declarat prim-ministrul, răspunzând la întrebarea dacă ia în calcul amânarea datei alegerilor parlamentare în condiţiile în care numărul cazurilor de COVID-19 va creşte.

CITEŞTE ŞI: 35 de cadre medicale infectate cu Covid la Spitalul Județean Timișoara. Manager: ”Au respectat protocoalele, dar virusul e peste tot”

Orban a susţinut că „respectarea regulilor nu duce la creşterea riscului de răspândire a virusului”.

Potrivit acestuia, în ziua votării la parlamentare se vor lua aceleaşi măsuri de prevenire ca şi la alegerile locale, mergând la vot fiind similar pentru cetăţeni, de exemplu, cu a merge la farmacie sau la orice magazin.

„Mai mult decât atât, organizăm ziua votului aşa cum am organizat-o şi la alegerile locale, astfel încât să nu existe un risc de răspândire a virusului odată cu exercitarea dreptului de vot de către cetăţeni. Ceea ce chiar nu există. E ca şi cum te-ai duce la farmacie să-ţi cumperi un medicament sau te-ai duce la un magazin, aşa e şi cu mersul la vot. Dacă ai mască, dacă păstrezi distanţa când stai în aşteptare ca să votezi, nu există risc de răspândire a virusului”, a declarat Ludovic Orban.

Foto: digi24.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Iohannis: Ne aflăm, din păcate, într-un veritabil val doi al pandemiei / Orban: Prin organizarea alegerilor nu există un risc suplimentar

Lasă un răspuns