Ioan Vasilcin, un artist care preferă lumea satului

Ioan Vasilcin pictează de mic, de când tatăl său, zugrav de biserici, l-a luat cu el. „M-a pus pe schelă când aveam doi ani. Nu m-a aşezat la înălţime, dar ţin minte cum m-a pus pe schelă. Aşa a început viaţa mea, cu pensula în mână”, spune pictorul Ioan Vasilcin, din Dudeştii Vechi.

Cu toate că s-a născut în Modova, întodeauna s-a simţit legat de comuna bănăţeană unde trăiau bunicii săi. A urmat cursurile Liceului de arte plastice de la Botoşani, unde a studiat pictura religioasă şi arta decorativă, după care a continuat cu facultatea la Iaşi. A pictat biserici, iar după terminarea institutului de învăţământ superior a încercat să-şi aleagă un drum propriu. S-a stabilit în Dudeştii Vechi, a învăţat limba bulgară şi şi-a căutat propriul drum.

Vorbeşte cu pasiune despre pictura religioasă în stil bizatin, care, spune pictorul, pune accent pe latura spirituală, ea reducându-se la simbol. „Perspectiva în acest gen de reprezentare este inversă”, afirmă artistul.

Acum pictează Calea Crucii, o comandă pentru o biserică din zonă, care cuprinde 14 lucrări. A lucrat în tempera, dar a abordat şi fresca. În jurul localităţii a pictat mai multe biserici, a renovat câteva picturi şi mai nou pictează şi portrete şi peisaje, abordând stiluri diferite.

Împreună cu Uniunea Bulgarilor din Banat, în anul 2006, a deschis prima tabără de pictură de la Dudeştii Vechi, la care au participat mai mulţi artişti din România, La taberele organizate ulteriorau venit cu invitaţi din diaspora, din SUA şi din Bulgaria. Unele dintre lucrările pictorilor participanţi la taberele organizate în localitate sunt expuse la primăria din comună.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

3 Comments
ivan 5 februarie 2018
Mea culpa pentru greselile strecurate, fapt pentru care repostez comentariul "Nu vad ce e rau in a avea o localitate cum e Dudestiul un plus de afinitati catre arte. Fara sa exagerez, exista peste 20 de absolventi de arte plastice majoritatea cu studii superioare, doi dintre ei lucreaza la muzeul de arta din Operei. In Dudestii Vechi se desfasoara de cativa ani buni un eveniment ce aduna laolalta artisti profesionisti de origine bulgara din diaspora. Au trecut pragul evenimentului artisti din Bulgaria, Romania, Ungaria, Slovacia, Serbia, Grecia, Germania, Franta, SUA. Anul acesta va avea loc editia a 11-a, o editie ampla care pe langa artisti plastici va avea printre invitati si muzicieni de marca din Bulgaria, Grecia si Spania. Perioada de desfasurare 31 iulie – 13 august. Organizatorul evenimentului este Forumul Cultural Bulgar cu sediul in Dudestii Vechi. Si pentru ca nu imi place sa arunc vorbe fara un fundament solid, detalii puteti obtine urmarind pagina evenimentului pe facebook: https://www.facebook.com/rodinanakrastopat/ . Cu respect ivan Vasilcin, organizator si presedinte al asociatiei „Forumul Cultural Bulgar – Rodina na krastopat”."
s0rin 3 februarie 2018
Cam prea mulți artiști per metru pătrat la Dudeștii Vechi. Zilele trecute vorbeați de marele organizator Velciov Pavel și de nenumăratele expediții "culturale" ale deputatei Mihaela Pamela Csokany.