Investițiile ghinioniste ale Timișoarei înaintează cu pași mărunți

spital 6

Aripa nouă a Spitalului de Copii și sala polivalentă își susțin periodic rușinoasa corigență, în timp ce marele repetent este, desigur, Institutul Oncologic de pe Calea Torontalului

Dincolo de dinamismul cu care se transformă infrastructura orașului de pe Bega, provocând chiar nemulțumirea unei părți a locuitorilor, mai există și investiții de care ghinioanele s-au ținut scai și care își păstrează încă statutul de neîmpliniri. Este vorba despre construcții a căror ridicare trenează de câțiva ani (recordul ajunge la două decenii!), bântuite nu atât de lipsa de finanțare, cât de întârzierile provocate de constructori care și-au asumat lucrări cărora nu le-au putut face față sau de licitații ratate. Din păcate, ne referim la investiții din sănătate și din sport, de o mare importanță pentru această zonă a țării. Din când în când, atunci când le convine, autoritățile dau la o parte câte puțin din vălul care acoperă aceste lucrări, explicând ce planuri mărețe au, pentru ca imediat după aceea tăcerea să se aștearnă și, luni întregi, să nu se mai întâmple nimic.

Cel mai recent, autoritățile din zonă au ieșit la rampă pentru a vorbi despre aripa nouă a Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” la vizita lui Sorin Grindeanu, pe atunci premier al României și, anterior, unul dintre cei care au promovat intens investiția. Aduși sâmbătă, 20 mai, să lucreze – ceea ce nu se întâmpla de obicei – muncitorii le-au oferit autorităților din guvern, primărie, direcția de sănătate publică și alte organisme tabloul unei echipe perfect implicate în realizarea obiectivului, forfotind cu hărnicie prin toată clădirea. Banii nu lipsesc, au dat asigurări atât reprezentanții guvernului, cât și cei ai autorităților locale. Anterior, jurnaliștilor li s-a explicat că insol(v)enta firmă Prompt nici măcar nu mai avea mult de lucru la scheletul clădirii, pentru că rămăsese de ridicat doar etajul al șaselea, după care clădire putea fi acoperită. La ora actuală, după ce noul constructor, Sulfatim, a preluat lucrarea, etajul final tot nu este ridicat, iar șantierul arată cam la fel cu imaginile de acum două luni. Pe partea dinspre linia de tramvai, cea plină de agitație la vizita premierului, nu se mișcă nimic. Doar în zona situată către strada Paris se constată o oarecare agitație, se aud voci, intră și ies mașini, iar brațul macaralei face curse ritmice. Din fericire, șantierul nu-i pustiu.

Ba o insolvență, ba o licitație nouă…

Ghinionul plutește, în continuare, și peste o altă investiție mixtă, a cărei ctitorie și-o împart, în mod egal, Universitatea Politehnica și Primăria Timișoara. Desigur, ne referim la sala polivalentă cu 3.000 de locuri, a cărei finalizare este așteptată încă din 2014. La fața locului, șantierul pare pustiu. În toamna anului trecut, municipalitatea anunța că Universitatea Politehnica a reziliat contractul cu firma Marrati și că va scoate la licitație ce a mai rămas de făcut, aproximativ o zecime din totalul lucrărilor. Sala polivalentă a înțepenit, din păcate, în acest stadiu.

Rateuri repetate

Recordul în materie de investiții stopate îl deține, așa cum știu aproape toți locuitorii din zonă, spitalul municipal nou de pe Calea Torontalului, la care nu se mai lucrează de… 20 de ani! Acolo ar fi trebuit înființat Institutul Oncologic din Timișoara, dar această investiție, care a beneficiat și de sprijin de la Ministerul Sănătății, s-a împiedicat în faza de licitație la Direcția de Sănătate Publică. În august 2012 a avut loc licitația pentru studiul de fezabilitate, iar de atunci au trecut cinci ani și alte licitații pentru găsirea celui mai potrivit constructor. Florian Bodog, ministrul Sănătății, declara acum două luni că există bani alocați, dar a apărut un blocaj greu de depășit. Dacă nici guvernul nu poate, ce să mai zică omul obișnuit?


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Investițiile ghinioniste ale Timișoarei înaintează cu pași mărunți

  1. la noi ca la nimeni si daca ai in vedere banii alocati pt. sanatate din momentul demarari C-tiei . Unde-s banii hotilor ,lucru de care nu sunt straini nici dragi nostrii Doctori !!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *