Investiții Responsabile Social: o prioritate de top pentru investitori?

Investiții Responsabile Social: o prioritate de top pentru investitori?

Investiții Responsabile Social: o prioritate de top pentru investitori?

Pot fi investițiile responsabile din punct de vedere social? Desigur, nici nu încape îndoială – după cum vei vedea în cele ce urmează. Acest aspect se datorează faptului că impactul asupra mediului și cauzele sociale, printre altele, devin încet-încet o prioritate de top pentru investitorii din întreaga lume.

Dacă ești un investitor cu experiență, probabil ai observat creșterea în popularitate a sectorului SRI ETF (ETF-uri ca Socially Responsible Investments). Iată ce se află în spatele acestei popularități și de ce ar trebui luate în calcul acest tip de investiții!

 Ce sunt investițiile responsabile din punct de vedere social?

Acest tip de investiții au în vedere, în primul rând, natura afacerilor/activităților desfășurate de o anumită companie. Dacă aceste activități sunt responsabile din punct de vedere social, atunci un investitor va decide mai rapid să investească în compania respectivă.

Desigur, întrebarea este care sunt aceste companii responsabile social și mai ales care sunt companiile care au de pierdut de pe urma acestui tip de investiții.

Companiile responsabile din punct de vedere social sunt, în mare, cele care luptă în favoarea justiției sociale, dar mai ales cele care utilizează energie alternativă/verde. Evident, companii similare sunt și cele care iau în calcul sustenabilitatea mediului înconjurător în desfășurarea activităților lor.

Companiile care au de pierdut de pe urma creșterii popularității acestui tip de investiții sunt cele care interacționează (produc sau vând) servicii, activități, sau substanțe nocive, dependente. Astfel, industriile producătoare de tutun, alcool și jocuri de noroc sunt cele mai afectate de investițiile responsabile social. În viitor, este posibil ca și industriile mâncării nesănătoase și sucurilor carbogazoase, de exemplu, să fie tratate în același fel.

Este clar de ce acest tip de investiții ia amploare în prezent. Din ce în ce mai mulți oameni devin îngrijorați de viitorul planetei și mai ales de cel al mediului înconjurător – dar și de starea ființei umane. Drept urmare, se încearcă investirea în companii care contribuie la construirea unui viitor plăcut din aceste puncte de vedere.

Ce trebuie să înțeleagă persoanele care vor să investească social?

În primul rând, aceștia trebuie să conștientizeze faptul că impactul social vine în detrimentul câștigurilor monetare, după cum s-ar spune. Chiar dacă sectorul de investiții responsabile social este destul de dezvoltat și de popular, nu este încă la fel de profitabil precum alte sectoare și industrii.

Apoi, un alt lucru de luat în calcul este faptul că sițuația politică și socială a unei țări sau unui stat (în cazul SUA) pot infuența semnificativ investițiile responsabile social și rezultatul acestora.

Drept urmare, investitorul este nevoit să aleagă o valoare socială cu un punct de referință puternic pentru viitor. Dacă valoarea aleasă de ei își pierde din tracțiune, atunci investiția nu are succes. Astfel, investițiile responsabile social sunt similare cu investițiile în NFT-uri. Pentru acestea din urmă, valoarea investiției și numărul de investitori este dat de utilitatea NFT-ului, iar pentru cea dintâi, de către importanța valorii sociale pentru societate și pentru investitori în sine.

Sunt investițiile responsabile social un lucru nou?

Nu, în niciun caz. Investițiile responsabile social pot fi observate chiar și în anii 1960. Atunci, investitorii se concentrau pe valori sociale precum drepturile civile și ale femeilor. Chiar Martin Luther King Jr. este cunoscut pentru vizarea companiilor a căror acțiuni erau opuse cauze sale și deci văzute ca și iresponsabile din punct de vedere social.

În timp, valorile sociale s-au schimbat – drepturile femeilor nu mai sunt o problemă, de exemplu. Totuși, discriminarea acestora în diferite situații este. Astfel, companiile care vizează această problemă prin acțiunile lor se vor bucura de atenția investitorilor responsabili social.

De ce sunt investițiile responsabile social o prioritate de top?

După cum a fost menționat, investitorii urmăresc acest tip de investiții deoarece companiile care beneficiază de pe urma acestora contribuie activ la crearea unui viitor mai bun – mai responsabil din punct de vedere social.

Apoi, creșterea constantă a popularității acestui tip de investiții fac din acestea o alegere perfectă pentru portofoliul oricărui investitor. Este de la sine înțeles că majoritatea investitorilor vor alege să contribuie cauzelor bune dacă acestea sunt aproape la fel de profitabile ca și cele mai puțin bune, dacă se poate spune așa.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *