Investiții „exotice” finanțate de mai mulți ani de Primăria Timișoara

Musicescu

Transparența în privința modului în care se împarte bugetul Timișoarei, în așa fel încât aceste date să le fie accesibile și locuitorilor orașului, se află, așa cum au mai spus-o și alții, la cote destul de scăzute. Totuși, modul în care se prezintă Anexa 5 din buget, cea pe care se regăsește lista de investiții, pare uneori încremenită în timp, iar alteori, de-a dreptul exotică.

De exemplu, obiectivul „Sistem infogeografic de administrare a Primăriei Municipiului Timișoara”, aflat la faza de studiu, pentru care s-a programat cheltuirea în 2016 a sumei de 740.000 de lei, apare de mai mulți ani pe listele de investiții, dar nici un ales nu s-a neliniștit și nici nu a întrebat la ce slujește. În anul 2011, același sistem infogeografic figura cu suma de 596.000 de lei.

Revenind la anul în curs, în buget este prevăzută suma de 140.000 de lei pentru documentația referitoare la extinderea și reabilitarea imobilului situat pe str. Vasile Alecsandri nr. 1. În 2011, găsim în buget 163.030 de lei pentru proiectul tehnic de reparații capitale la corpul de clădire de pe V. Alecsandri nr. 1. Totuși, imobilul este în continuare destul de dărăpănat, deși se află în proprietatea primăriei și în centrul orașului.

Despre amenajarea străzii Muzicescu, a zonei Petuniei-Magnoliei sau a bălții Lămâița, care figurează de foarte mulți ani în buget, nici nu are rost să mai pomenim.

Vile la munte și studii verzi pe pereți

Printre studiile propuse a fi efectuate în acest an, regăsim și unul extrem de interesant, la care bugetul Timișoarei va contribui cu 70.000 de lei, intitulat „Studiu de audibilitate pentru completarea sistemului de înștiințare-alarmare în municipiul Timișoara”.

Tot între studii se regăsesc documentația de avizare a lucrărilor de intervenții pentru refuncționalizarea clădirii de pe strada Mărășești, care va deveni din spital de dermatologie un imobil cu destinația de spațiu multicultural (152.000 de lei), precum și un studiu topografic de acces aerian pentru realizarea pistei de elicopter la Spitalul „Louis Țurcanu” (250.000 de lei).

Printre alte investiții, regăsim și achiziționarea unui sistem de alarmă antiefracție pentru cabinetele stomatologice (doar 11.000 de lei), a unui obiect urban în Piața Unirii (100.000 de lei), a unui robot de curățare a piscinelor (47.000 de lei), precum și dotări pentru vilele Bistra și Berta (50.000 de lei).

Acestea din urmă au fost construite de Primăria Timișoara la Poiana Mărului, în județul Caraș-Severin, Vila Berta datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea, iar Vila Bistra, din 1937. Datele asupra modului în care sunt utilizate cele două proprietăți ale municipalității în ultimii ani lipsesc cu desăvârșire, dar faptul că se cumpără dotări noi nu poate decât să-i bucure pe timișoreni.

Un alt motiv de încântare vor fi și sumele care se vor cheltui pentru realizarea registrului de spații verzi (un milion de lei) și pentru studiile de fezabilitate, serviciile de consultanță și documentația tehnico-economică pentru realizarea unui proiect-pilot de amenajare a trei acoperișuri verzi și pereți verzi pe clădiri publice din municipiul Timișoara (165.000 de lei).

Bine că avem de unde să dăm bani, dar cel mai interesant ar fi ca timișorenii să primească explicații despre direcția în care se îndreaptă sumele necheltuite în scopul prevăzut.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *