Investiție de 1,5 milioane de euro pentru dotarea cu aparatură modernă a 16 unități medicale unde sunt îngrijiţi nou-născuții cu probleme

Investiție de 1,5 milioane de euro pentru dotarea cu aparatură modernă a 16 unități medicale unde sunt îngrijiţi nou-născuții cu probleme

Investiție de 1,5 milioane de euro pentru dotarea cu aparatură modernă a 16 unități medicale unde sunt îngrijiţi nou-născuții cu probleme

Organizația Salvați Copiii România şi Fundaţia OMV Petrom dau startul ediţiei a doua a programului „Împreună din prima zi”, prin dotarea a încă 16 unități medicale: secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală și obstetrică-ginecologie din 12 județe ale țării. Investiția de 1,5 milioane de euro va include dotarea cu echipamente medicale performante de monitorizare a stării de sănătate a nou-născuților. Astfel, numărul total al spitalelor dotate prin programul “Împreună din prima zi” se ridică la 60, iar investiția totală este de 2,5 milioane de euro.

Unitățile medicale vor fi dotate cu aparatură medicală de ultimă generație de monitorizare și menținere a stării de sănătate a nou-născuților, de exemplu: ecocardiograf, electroencefalograf, ventilator, bancă de lapte. Astfel, nou-născuții cu probleme majore vor putea primi îngrijire adecvată, fără a se pierde timp vital prin căutarea unor soluții de transfer la spitalele care au aparatura necesară.

“Sistemul de sănătate din România rămâne unul cu multiple vulnerabilități și necesită atenție și implicarea atât a autorităților, cât și a societății civile. Astăzi, diferența dintre viață și o moarte o face calitatea aparaturii medicale, dar și disponibilitatea ei: în multe cazuri unde spitalul nu este dotat corespunzător, timpul pierdut pentru a căuta soluții de transfer într-un centru medical care să aibă un ventilator de suport respirator, de exemplu, se poate transforma într-o dramă pentru familie”, a explicat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

„Primul proiect al Fundației OMV Petrom <<Împreună din prima zi>> are rezultate concrete pentru cele 45 de secții de neonatologie și maternități, care au fost dotate cu peste 170 de echipamente medicale performante. România se confruntă cu o incapacitate mare de a răspunde nevoilor de îngrijire neonatală, de aceea, prin aceste dotări, Fundația OMV Petrom își continuă misiunea de a susține reducerea mortalității infantile” a declarat Amalia Fodor, director executiv Fundaţia OMV Petrom.

Nașterea în România rămâne discriminatorie, atâta vreme cât un prematur născut într-o maternitate dotată cu aparatură medicală modernă supraviețuiește și ajunge astfel la prima aniversare, în vreme ce un prematur care are ghinionul de a veni pe lume într-o maternitate fără aparatură medicală sau cu aparatură medicală neperformantă și învechită are o șansă la viață mult diminuată.

CITEŞTE ŞI: Analize gratuite pentru prevenție 

De aceea, din anul 2010 și până în prezent, Organizația Salvați Copiii a dotat 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.300 de echipamente vitale, investind peste 8.900.000 de euro. Echipa Salvați Copiii România, susținută de specialiști locali (medici de familie, asistenți sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani. Până în prezent, Salvați Copiii România a lucrat în 20 de județe, în 70 de comunități rurale defavorizate, cu 90.000 de mame, gravide și copii până în 5 ani.

Statistică tristă…

Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2021, România se află pe locul 2 în UE la capitolul mortalitate infantilă, arată o statistică Eurostat. Astfel, în 2021 Bulgaria a avut o rată a mortalității infantile de 5,6 la mia de copii născuți vii, urmată de România, cu o rată de 5,2 la mie şi Slovacia, unde rata mortalității infantile a fost de 4,9 la mia de copii născuți vii.

La polul opus, cea mai mica rată a mortalității infantile este înregistrată în Suedia, Finlanda şi Slovenia cu 1,8 la mia de copii născuți vii. De asemenea, potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021, rata mortalității infantile în România a arătat discrepanțele majore între județele țării. Astfel, primele trei poziții în top sunt ocupate de Tulcea (o rată a mortalității infantile de 11,1 la mia de copii născuți vii), Sălaj (8,9 la mie) și Neamț (8,2 la mie), în vreme ce în București, unde sunt cele mai multe maternități de gradul 3, rata mortalității infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuți vii.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *