Analize gratuite pentru prevenție 

Analize gratuite pentru prevenție 

Analize gratuite pentru prevenție.

Într-un interval de cinci ani, din 2018 până în 2022, numărul de pacienți diabetici a crescut cu o treime, de la 860.558 la 1.121.651, atrag atenția reprezentanții Casei de Sănătate.

Această tendință poate fi stopată prin prevenție, susțin specialiștii. În cazul diabetului, depistarea timpurie se face într-un mod foarte simplu: printr-o verificare a glicemiei. „O viață sănătoasă mâine începe astăzi cu un control preventiv la medicul de familie.

CITEȘTE ȘI: Aproape 2500 de medicamente generice, pe piață

Pentru persoanele active, care au între 18 și 39 de ani, poate această vizită nu este prioritatea zero astăzi, în special dacă nu ne doare nimic sau nu avem nicio îngrijorare medicală. De unde și probabilitatea de a amâna această vizită medicală.

Sănătatea este bunul cel mai de preț pe care îl avem. Investiți în sănătatea voastră prevenind problemele medicale înainte ca ele sa apară printr-o vizită la medicul de familie.”, a declarat dr. Andrei Baciu, președinte al CNAS. Pentru pacienții din categoria de vârstă 18-39 ani, sunt gratuite serviciile medicale de prevenție, mai exact analize de sânge (hemoleucogramă completă, VSH, glicemie, colesterol seric total, LDL colesterol).

În plus pe lângă acestea, de la 1 iulie au fost introduse noi investigații medicale, spun reprezentanții CNAS, creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată – RFGe, TGO, TGP, determinarea raportului albumină/creatinină urinară.

În ceea ce privește femeile cu vârsta între 18 şi 39 ani care planifică o sarcină, acestea beneficiază de următoarele investigații medicale de prevenție, decontate de CNAS: senologie imagistică, examen Babeş-Papanicolau la 2 ani, VDRL (Veneral Research Disease Laboratory), care testează infecția cu sifilis.

În cadrul primei consultații, medicul de familie evaluează expunerea la factorii de risc finalizată prin completarea riscogramei corespunzătoare pentru grupa de vârstă şi sex.

În cel mult 90 de zile de la prima consultație, medicul realizează intervenţia individuală privind riscurile modificabile (consiliere privind stilul de viaţă sănătos: activitate fizică, nutriţie, prevenire accidente, fumat, alcool, droguri, violenţă, depistarea copiilor cu antecedente familiale de depresie, autovătămare deliberată, afecțiuni de sănătate mintală comorbide sau afecțiuni medicale cronice, experiența unui eveniment negativ major).

Sub îndemnul „Mergi la medic, ai grijă de sănătate ta, în fiecare săptămână”, CNAS vă informează cu privire la serviciile medicale de prevenție care se acordă gratuit prin sistemul asigurărilor de sănătate.

La sfârșitul primului trimestru al acestui an, sunt 1.028.277 asigurați erau incluși în programul național de diabet zaharat și 17.762 în programul național de boli cardiovasculare.

În trimestrul al II-lea, pentru grupa de vârstă 18-39 ani, medicii de familie au acordat 3.481 consultații, dintre care 330 în județul Timiș, aflat pe locul al doilea la nivel național după București cu 959 consultații.

În aceeași perioadă, au fost efectuate 27.073 analize de laborator, ca urmare a biletelor de trimitere eliberate de medicii de familie în urma consultațiilor de prevenție pentru această grupă de vârstă, dintre care:

3522 – glicemie, 2563 – colesterol seric total

2774 – LDL colesterol (cunoscut sub denumirea de colesterol rău, pentru că nivelul crescut al acestuia crește riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare).

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *