Aproape 2500 de medicamente generice, pe piață

Aproape 2500 de medicamente generice, pe piață

Aproape 2500 de medicamente generice, pe piață.

Medicamentele generice și biosimilare intrate în România în ultimii opt ani au crescut accesul pacienților la medicamente și au optimizat bugetul Casei de Asigurări Sănătate cu 1.071 milioane euro, iar specialiștii estimează că medicamentele generice și biosimilare care vor intra pe piață în următorii doi ani vor crește în următorii cinci ani optimizarea bugetară cu aproximativ 345 milioane euro.

Aceste cifre pot fi și mai mari dacă autoritățile arată în continuare interes în a trata mai mulți pacienți.

CITEȘTE ȘI: Judecătoare reținută pentru luare de mită și deținere de droguri

În primul an de la intrarea unui produs generic pe piață locală, prețul medicamentului scade cu cca. 40%. Iar în anul al patrulea de prezență pe piață, prețul scade cu 76%. Astfel, intrarea medicamentelor generice pe piață înseamnă economii de cost considerabile la bugetul sănătății.

„În perioada 2015-2022 au intrat pe piață peste 1.000 de medicamente generice și biosimilare care au generat economii de cost de 1.071 milioane euro, cu care CNAS a compensat mai multe medicamente inovative cu prețuri mari. Menționăm că 60% dintre aceste economii au fost generate de către medicamentele generice din ariile terapeutice oncologie, cardiologie, diabet și neurologie.” spune Daniel Bran, vicepreședintele Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

În ceea ce privește medicamentele biosimilare, ele au în acest moment o pondere foarte scăzută, de doar 10% din piața medicamentelor biologice, ceea ce indică un potențial ridicat de creștere a optimizării bugetare și a accesului pacienților la tratament.

„Cele peste 20 de fabrici ale producătorilor locali de medicamente acoperă toate ariile terapeutice și asigură un loc de muncă pentru 7.000 de persoane. În ciuda investițiilor în permanentă creștere, ponderea producătorilor locali în întreaga piață farmaceutică din România are o tendință de scădere în ultimii ani”, spune Simona Cocoș, președintele APMGR.

În total, în acest moment în România există aproape 2500 de medicamente generice și peste 100 medicamente biosimilare.

Medicamentele generice sunt echivalente terapeutice ale produselor farmaceutice originale ale căror brevete au expirat.

Medicamentele generice sunt la fel de eficiente ca și cele originale, deoarece între cele două tipuri nu există diferențe din punct de vedere al dozei, concentrației, căii de administrare, siguranței, eficacității și indicațiilor terapeutice.

O companie poate dezvolta un medicament generic numai după ce expiră brevetele medicamentului original. Brevetul standard este de zece de ani.

Produsele farmaceutice biosimilare sunt medicamente biologice care nu mai sunt sau nu vor mai fi, protejate de brevete.

Medicamentele biologice (numite și „biofarmaceutice”) sunt medicamente derivate din biotehnologie, al căror ingredient activ este produs din organisme vii, cum ar fi celulele de plante sau animale, bacterii, virusuri si drojdie.

Biosimilare sunt la fel de sigure si eficiente ca si medicamentul biologic de origine și respectă standardele de calitate, de siguranță și de eficacitate.

În România, prețul unui medicament generic nu poate depăși 65% din prețul medicamentului original al cărui generic este, iar prețul unui medicament biosimilar nu poate depăși 80% din prețul medicamentului biologic de referință.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *