Investiția de 200 milioane de euro poate demara. Va asigura 1.000 de locuri de muncă într-o localitate din vestul țării

Investiția de 200 milioane de euro poate demara. Va sigura 1.000 de locuri de muncă într-o localitate din vestul țării

După o serie de demersuri, turcii de la Eti Bakir pot demara investiția de peste 200 de milioane de euro pe care o au în plan pentru fostul Moldomin, compania din Moldova Nouă, conform caon.ro!

În Monitorul Oficial al României de luni, 7 februarie 2022, a fost publicat Ordinul Președintelui ANRM – cu privire la transferul drepturilor dobândite și al obligațiilor asumate, inclusiv al obligațiilor istorice de mediu și al restanțelor rezultate din neplata taxelor și redevențelor miniere, de la fosta întreprindere Moldomin, intrată în faliment, către noul investitor care a câștigat anul trecut licitația de privatizare și exploatare a zăcămintelor de cupru.

„Taxele din redevențe, încasările din TVA, veniturile și impozitele cuvenite Primăriei Moldova Nouă și Consiliului Județean Caraș-Severin, vor avea un rol semnificativ pentru cele doua bugete publice. Pe lângă dezvoltarea portului industrial și a noilor platforme miniere, se vor realiza infrastructuri ce vor crea premisele unei dezvoltări reale a întregului oraș Moldova Nouă. În plus, Statul Român va face economii importante la cheltuielile legate de mediu cu normele de protecție locală, cât și în relația cu vecinii din Serbia, preluate de către Eti Bakir, compania care va investi în protecția mediului și va începe exploatarea cu tehnologie de ultimă generație“, a declarat primarul orașului de pe Clisură, Ion Chisăliță.

De fapt, Curtea de Apel Timișoara a stabilit definitiv și irevocabil faptul că Moldomin SA este titularul licenţei de exploatare nr.2781/2001, pentru perimetrul Moldova Nouă – Cariera de Banatite! Exploatarea cuprului se va realiza în acest perimetru de către CupruMold Mining, aşa cum se va numi de acum înainte Moldomin! Lucrurile însă au tărăgănat și asta pentru că Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), prin diverse proceduri birocratice, susținea că Moldomin nu mai deținea licența de exploatare.

Primarul Ion Chisăliță ne-a mai spus că investiţia de aproape 250 de milioane de euro înseamnă asigurarea a peste 1000 de locuri de muncă. Pe lângă acest fapt, sunt generate venituri considerabile la bugetul de stat şi bugetele locale (45% din redevenţă se plăteşte la primăria oraşului, 35% la CJ şi 20% la stat).

CITEȘTE ȘI: Video: Intervenție de urgență a unui elicopter SMURD în vestul țării – bărbat în stare extrem de gravă, transportat la spital

„ Guvernul Ciucă deschide o nouă filă de istorie în mineritul Banatului! Le mulțumesc președintelui Marcel Vela, parlamentarilor, domnilor Dunca și Popa care au făcut demersuri pentru ca lucrurile să se întâmple corect, iar investiția să demareze“, a mai spus edilul orașului de pe Clisură, conform caon.ro.

Foto: Express de Banat


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Investiția de 200 milioane de euro poate demara. Va asigura 1.000 de locuri de muncă într-o localitate din vestul țării

  1. Va spori procentul de copii cu malformații și bolnavi de cancere grave în zonă. Sunt mai toxice ca uraniul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *