
Tinerii foarte pricepuți în meserie solicită salarii pe măsură. Pe de altă parte, cei cu o pregătire medie sunt dispuși să renunțe la meseria pentru care au învățat ani de zile dacă primesc într-un alt domeniu și câțiva lei în plus la leafă.
Este constatarea maiștrilor-instructori ai Liceului Tehnologic Special ”Gheorghe Atanasiu” din Timișoara.
Astfel, cel mai priceput viitor absolvent al Secției de tehnici poligrafice este de părere că angajatorul ar trebui să-i ofere 3.000 de lei, aproape dublu față de cât câștigă alți colegi de-ai săi intrați deja în câmpul muncii.
”Alexandru Marian Apăvăloaie este elevul școlii încă din clasa a IX-a.

Este cel mai pregătit din cea mai bună generație pe care a avut-o școala în acest domeniu, care numără doar șapte elevi, toți capabili să execute singuri produsul solicitat.
El a deprins mai repede toate operațiunile de finisare. Are un simț deosebit în ceea ce privește aranjarea în pagină și este dispus să improvizeze pentru a realiza ceva ce în mod uzual nu poate fi realizat cu echipamentele aflate în dotare.
Unde a fost în practică a impresionat de fiecare dată”, spune Grațian Luspenec, maistru-instructor la Secția de tehnici poligrafice.
Convins de calitățile sale profesionale, Alexandru Marian Apăvăloaie este hotărât să nu se vândă pe bani puțini și chiar înclină să își dezvolte o afacere proprie de mici dimensiuni.
”Caut de lucru într-o tipografie, însă mă gândesc și la cheltuielile mele de întreținere, care includ și naveta din Săcălaz în oraș și solicit un salariu care să le acopere. Am ales această meserie deoarece am avut de mic simț practic.
Nu mă deranjează zgomotele dintr-o tipografie pentru că am deficiență de auz și port aparate auditive care, la nevoie,pot fi îndepărtate.
Dacă nu reușesc în demersul meu de a-mi găsi de lucru, pot începe cu un atelier de imprimări… Peste 40 de ani, mă văd cu tipografia proprie”, spune Alexandru Marian Apăvăloaie, un tânăr hotărât să înceapă de jos și să reușească.
Salariile mici oferite de angajatori nu sunt atractive pentru tineretul din ziua de azi, mai ales că cei care învață o meserie în școli tehnologice provin din familii cu venituri modeste sau chiar sunt lipsiți de ajutorul părinților.
Elena Murgilă și Mirela Popescu, cadre didactice la Liceul ”Gheorghe Atanasiu”, pregătesc viitoarele croitorese și spun că salariile din domeniu sunt mici, iar volumul de muncă e mare, motiv pentru care absolventele renunță la meseria pentru care s-au pregătit mai mulți ani, lucrând ca persoane fără calificare în magazine, pentru câțiva lei în plus la leafă.
Mai mult, domeniul nu mai are căutare în rândul elevilor, care se îndreaptă spre meserii ce le-ar putea aduce mai multe beneficii financiare. Astfel, cele mai solicitate domenii ale școlii timișorene vizează activități în alimentație publică și îngrijire personală.
Șapte domenii de calificare
Liceul Tehnologic Special ”Gheorghe Atanasiu” din Timișoara este singura școală din zonă care oferă calificare elevilor cu cerințe educaționale speciale.
”Avem mai multe domenii de activitate în urma cărora elevii obțin un certificat de calificare de nivelul al treilea,la fel ca în învățământul de masă.
Pregătim elevii pentru a lucra în construcții și instalații, la fabricarea produselor din lemn, în tehnici poligrafice, industrie textilă și pielărie, estetică și igiena corpului, precum și turism și alimentație.

Anual, jumătate dintre elevii noștri sunt angajați imediat după absolvire”, spune Mădălin Apostol, directorul unității de învățământ.
Copiii care învață la Liceul Tehnologic Special ”Gheorghe Atanasiu” din Timișoara prezintă un anumit grad de handicap, ei beneficiind pe perioada studiilor de cazare și patru mese pe zi, totul gratuit, un ajutor de 750 de lei anual pentru haine și rechizite și o bursă profesională de 200 de lei lunar.
În plus, au asigurată în cadrul școlii asigurată asistența medicală, având la dispoziție un medic școlar, un psihiatru-pediatru, un stomatolog, precum și psihologi și kinetoterapeuți.
Unitatea de învățământ are un club de teatru și ansamblu de dansuri populare, iar copiii sunt susținuți pentru a participa la diverse concursuri sportive. ”Aici realizăm adevărata integrare a copiilor cu cerințe educaționale speciale.
Anul acesta inaugurăm o bibliotecă nouă, modernă. De asemenea, intenționăm să efectuăm lucrări de renovare a singurei săli de sport realizate după școala suedeză de gimnastică care există la ora actuală în România.
Mai avem două ateliere tipografice dotate cu aparatură în valoare de 30.000 de euro, urmând ca, în acest an, cu ajutorul Consiliului Județean Timiș, să deschidem un atelier de imprimat și ștanțat”, spune Mădălin Apostol.

Potrivit profesorului Gheorghe Moldovan, instituția de învătământ special este continuatoarea activității de educare a surzilor, întreprinsă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, de învățătorul Karl Schäffer, care, în toamna anului 1863, a instituit o formă de învățământ privat pentru cei suferinzi de deficiențe de auz.
Importanța acestui moment rezidă din faptul că, pentru prima dată pe actualul teritoriu al României, se folosea metoda orală de educație. Ulterior, în anul 1900, profesorul Roboz József, de la Institutul de Surdomuți din Timișoara, a editat cartea ”Ce este bâlbâiala și cum poate fi ajutată ?”, care reprezintă prima carte de logopedie tipărită pe teritoriul actual al României.
După Primul Război Mondial, școala se intitulează ”Așezământul de Asistență a Surdomuților din Timișoara”, care a fost condus de Andrei Zador (până în 1931) și Gheorghe Atanasiu (începând din 1931).
În special sub conducerea lui Gheorghe Atanasiu s-au înregistrat o serie de succese ale profesorilor școlii, toate premiere pentru învățământul surdomuților din România.
După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, învățământul elementar pentru surdomuți din Timișoara se desființează și instituția devine una profesională, numită ”Școala Profesională Specială nr. 2”.
Începând din anul 2002, unitatea a luat numele de ”Gheorghe Atanasiu” și a continuat să se dezvolte, devenind liceu tehnologic special, incluzând printre elevii săi toate formele de copii cu cerințe educative speciale.