Incendiu de proporţii la Catedrala Notre-Dame din Paris (video)

notre dame

Un incendiu de proporţii a izbucnit, luni seară, la Catedrala Notre-Dame din Paris. O parte a acoperişului s-a prăbuşit din cauza flăcărilor declanşate în timpul unor lucrări de renovare.

„Catedrala Notre-Dame din Paris a fost cuprinsă de flăcări. Emoţii pentru întreaga naţiune. Gândurile mele sunt la toţi catolicii şi la toţi francezii. La fel ca toţi compatrioţii noştri, sunt trist să văd cum arde o parte a noastră”, a transmis preşedintele Emmanuel Macron prin Twitter.

Incendiul a izbucnit la ora 18.50 (19.50, ora României) la o sursă a sistemului de încălzire. Catedrala, monumentul istoric cel mai vizitat din Europa, a fost evacuată. Numeroase echipaje de pompieri încercau să stingă incendiul. Catedrala romano-catolică Notre-Dame din Paris, situată în Arondismentul 4 al capitalei Franţei, este unul dintre monumentele emblematice ale Parisului.

Catedrala, care datează din secolul XII, este vizitată anual de circa 13 milioane de turişti, potrivit Mediafax. Construcţia a început în anul 1163, pe locul unui lăcaş de cult dedicat sfântului diacon Ştefan. În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfinţit altarul, dar construcţia catedralei a durat din 1163 până în 1345.

În timpul iacobinilor (1793-1794), catedrala a fost profanată devenind „Templu al Raţiunii” şi loc unde erau citite şi dezbătute operele iluminiştilor în timp ce era venerată „Fiinţa Supremă”. Catedrala a redevenit catolică în urma concordatului lui Napoleon I cu Papa Pius al VII-lea din 1801, Napoleon fiind încoronat aici împărat al Franţei pe data de 2 decembrie 1804.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *