Întreprinzătorii din mediul rural pot atrage o finanţare nerambursabilă în valoare de până la 500.000 de euro

pomicultura

Întreprinzătorii din mediul rural pot atrage o finanţare nerambursabilă consistentă, în valoare de până la 500.000 de euro pe proiect, pentru investiţii în sectoarele agrar şi pomicol.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) va primi, în perioada 29 ianuarie – 30 aprilie, solicitări pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor de înființare și funcționare a grupurilor operaționale care dezvoltă proiecte-pilot ce vizează noi produse, procese și tehnologii. instrumentele de finanţare sunt submăsurile 16.1 (agricol) și 16.1a (pomicol) din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Citeşte şi: Poliţiştii lui Cojan au scos lumea în stradă! Experiment incredibil pe o întreagă arteră din Timişoara

Sunt finanţate nerambursabil cheltuielile pregătitoare, cele de funcționare a cooperării, precum şi cele generate de diseminarea rezultatelor. Alocările financiare stabilite pentru sesiunea care se va deschide peste câteva zile sunt de 6,676 milioane de euro pentru sectorul agricol și de 5,850 milioane pentru pomicultură.

Parteneriate între fermieri şi specialişti

Liniile de finanțare le oferă fermierilor posibilitatea de a face, în colaborare cu specialiştii, cercetare aplicată pentru obținerea unor soluții de eficientizare a proceselor tehnologice sau de creare a unor noi produse, în vederea comercializării.

Pot fi angrenate în aşa-numitele grupuri operaţionale, aşadar, organisme de cercetare sau alţi factori din sectorul agroalimentar și cel pomicol. Cererile se vor depune online pe pagina oficială a AFIR, www.afir.info. Pentru întocmirea documentației necesare obținerii finanțării, solicitanții interesați au la dispoziție – pe acelaşi site, la la secțiunea „Investiții PNDR” – ghidul solicitantului și anexele cuprinzând toate detaliile aferente celor două submăsuri.

Procesul prealabil contractărilor va avea, însă, două etape distincte. În prima, se va lansa o sesiune de depunere a cererilor de exprimare a interesului pentru accesarea finanțării, iar în etapa a doua va avea loc depunerea, evaluarea și selecția proiectului detaliat al fiecărui grup operațional. Solicitanții eligibili sunt grupurile operaționale, fără statut juridic, constituite în funcție de tema proiectului, din cel puţin un partener din domeniul cercetării sau din sectorul agroalimentar și din minimum un fermier individual, un grup de producători, o cooperativă sau o altă formă de asociere în agricultură.

Cheltuieli eligibile

Sunt eligibile pentru finanţarea nerambursabilă mai multe tipuri de cheltuieli specifice, cuprinse în proiect: elaborarea de studii pregătitoare, studii de fezabilitate și planuri, inclusiv planul proiectului; cheltuieli de funcționare a grupurilor operaţionale, incluzând costuri legate de transport și diurnă ale coordonatorului sau echipei de proiect și partenerilor sau de activitățile parteneriatului; onorarii ale personalului; cheltuieli legate de închirierea spațiilor de desfășurare a întâlnirilor partenerilor, închirierea sediului, achiziția de echipamente IT și alte dotări necesare desfășurării cooperării; costurile directe generate în mod specific de activitățile incluse în planul de proiect depus de grup (cheltuieli legate de chirii pentru echipamente, utilaje, imobile necesare desfășurării activității descrise în proiect); investiții de modernizare și/sau de construcție a unor clădiri în care să fie amplasate echipamente şi utilaje necesare implementării proiectului; aplicații software adecvate activității descrise în proiect; cheltuieli generate de diseminarea rezultatelor (organizarea de evenimente, editarea de pliante sau de publicații, participarea la evenimente specifice în vederea diseminării rezultatelor etc.).


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns